• Business

    Έτοιμη η απάντηση Γεωργιάδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    Μια υπογραφή απομένει για την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Το ερωτηματολόγιο που έχει στείλει η ανεξάρτητη Αρχή τόσο στο υπουργείο όσο και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού».

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr η απάντηση στις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή είναι έτοιμη, απομένει η έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη και θα σταλεί άμεσα, πιθανότατα και σήμερα, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσω επίσημης διαδικασίας.

    Μαζί  με την απαντητική επιστολή θα σταλεί και το σχέδιο της τροπολογίας που θα εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η πρωτοβουλία του υπουργείου για το καλάθι με τα 50 προϊόντα.

    Τι εξετάζει η Επιτροπή

    Η Επιτροπή εξετάζει όχι μόνο για το τι έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη σύσκεψη της 5ης Οκτωβρίου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των τεσσάρων σούπερ μάρκετ αλλά και όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η πρωτοβουλία αυτή.

    Επιδίωξη του υπουργείου είναι να κάνει σαφή και με κάθε λεπτομέρεια το τι ακριβώς σχεδιάζεται ώστε αν υπάρχουν «προβληματικά» σημεία ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά να διορθωθούν.

    Αλλωστε το θέμα του ανταγωνισμού τέθηκε από τις ίδιες τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που έθεσαν, μέσω ανεπίσημης οδού,  θέμα διαβεβαιώσεων ότι η πρωτοβουλία είναι σύννομη προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την αγορά του λιανεμπορίου

    Το γεγονός ότι η Επιτροπή κινητοποιήθηκε από την ίδια μέρα που έγινε η συνάντηση για το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκκινώντας μια έρευνα για το αν παραβιάστηκαν βασικοί κανόνες του ανταγωνισμού είναι μια εξέλιξη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η εμπλοκή της Επιτροπής θα οδηγήσει στην αποσαφήνιση της ρύθμισης που επιδιώκει το υπουργείο και η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ως προς τον χρόνο ανανέωσης των προϊόντων στο καλάθι ούτε ακριβώς ως προς τη σύνθεσή του αφού σχεδιάζεται η προσθήκη κάποιων προϊόντων (αλεύρι, όσπρια).

    Αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού  (ενδεχόμενη παράνομη σύμπραξη)  η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προχωρήσει χωρίς ωστόσο να φαίνεται εύκολο να εφαρμοστεί στο τέλος Οκτωβρίου όπως διαβεβαίωνε ο κ. Γεωργιάδης.

    Η τροπολογία, που αρχικά είχε σχεδιαστεί να κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, θα κατατεθεί στο επόμενο διάστημα αφού πρώτα διασφαλιστεί ότι όλα είναι σύννομα.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου είναι πολύ καλή και συνεχής ώστε να μην υπάρξει κάποιο θέμα που θα δημιουργήσει θέμα ανταγωνισμού στην αγορά.

    Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά  παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις σε νομοθετικό επίπεδο τελούν μόνο υπό την έγκριση της Βουλής, βασική μέριμνα και επιδίωξη είναι η τήρηση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά διότι διαφορετικά καμία ρύθμιση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζεται, η συνεργασία με τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία στρέβλωση στην αγορά και θα δώσει παράλληλα τις διαβεβαιώσεις που ζητούν τα σούπερ μάρκετ.

    Διαβάστε επίσης

    Τα πρώτα δείγματα γραφής Χήτου – Βενιέρη στη Green Cola



    ΣΧΟΛΙΑ