• Business

    Τα πρώτα δείγματα γραφής Χήτου – Βενιέρη στη Green Cola

    Γιώργος Βενιέρης και Γιάννης Χήτος

    Γιώργος Βενιέρης και Γιάννης Χήτος


    Τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τη συνεργασία των Χήτου -Βενιέρη είναι ορατά. Αυτό μαρτυρούν οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, που δημοσίευσε η Green Cola Hellas όπου γίνεται αναφορά στη συνεργασία των δύο πλευρών στο επίπεδο διανομής από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η εταιρεία αναμένει φέτος σημαντική ώθηση από τον παραχώρηση της  διανομής όλων των branded προϊόντων στην ελληνική επικράτεια στη Χήτος ΑΒΕΕ  ενώ ήδη ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο φέτος είναι βελτιωμένος κυρίως λόγω της έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Εν τω μεταξύ το 2021 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16,53% και διαμορφώθηκε στα 17,167 εκατ. ευρώ έναντι 14,731 εκατ. ευρώ το 2020. Η εταιρεία συνεχίζει να είναι ζημιογόνος με τις ζημιές μετά φόρων να περιορίζονται στις 22.645  εκατ. ευρώ έναντι 167.950 ευρώ το 2020. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν σε 1,64 εκατ. ευρώ από 1,71 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ τα έξοδα λειτουργίας διάθεσης ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ από 2,86 εκατ. ευρώ το 2020.

    Η εταιρεία υπό τον Ιωάννη Χήτο και τον Γιώργο Βενιέρη στη δύσκολη χρονιά λόγω πανδημίας είχε μια θετική πορεία με την αύξηση του τζίρου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος των προϊόντων της κατευθύνεται κατά κύριο λόγο σε πελατολόγιο που δεν έχει τεθεί σε αναστολή και επιπλέον στην εξωστρέφεια που επιδεικνύει η εταιρεία και στη διεύρυνση των προϊόντων της. Από το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2022 φαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Green Cola Hellas είναι βελτιωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη  περσινή περίοδο, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας.

    Οι στρατηγικές κινήσεις

    Η Green Cola εκτιμά  ότι στην τρέχουσα χρήση παρά την ευμετάβλητη κατάσταση στην οικονομία τα αποτελέσματα δεν θα επηρεαστούν αρνητικά. Η επίδραση από την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος είναι οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών, μέρος των οποίων θα απορροφήσουν οι πελάτες, όπως σημειώνει.

    Οι στρατηγικές κινήσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και την ανάπτυξη της εταιρείας εστιάζονται στα εξής:

    Μείωση λειτουργικού κόστους: Η εταιρεία έχει  προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της προκειμένου να πετύχει μείωση των λειτουργικών δαπανών και του κόστους παραγωγής

    Συνεργασία με τη Χήτος: Η Green Cola, αναμένει σημαντική ώθηση στις εργασίες μετά τη συνεργασία με τη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ. Από την  παραχώρηση της διανομής όλων των branded προϊόντων στην ελληνική επικράτεια στη Χήτος ΑΒΕΕ η εταιρεία θα  ενισχύσει το ποσοστό διανομής της στο λιανεμπόριο και θα εδραιώσει τη θέση της στο χονδρεμπόριο

    Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα οδηγήσει τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σε βελτίωση/ ενίσχυση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων, της ταμειακής της ρευστότητας καθώς και τη κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί κατώτερο του μισού του μετοχικού της κεφαλαίου κυρίως λόγω της συγχώνευσης με της την Green Cola Company για την οποία δεν αναγνωρίστηκε καμία υπεραξία, κάτι που η διοίκηση εκτιμά ότι δεν  θα υφίσταται στη φετινή χρήση.

    Η εξωστρέφεια και τα νέα προϊόντα

    Η διατήρηση της αυξανόμενης πορείας των εξαγωγών, η επίτευξη κερδοφορίας και η ενίσχυση της ρευστότητας είναι οι στόχοι για φέτος.

    Η θετική πορεία της εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια και τη διεύρυνση των προϊόντων της μέσω της νέας κατηγορίας των moctails.

    Η επικέντρωση στις αγορές του εξωτερικού για τη Green Cola αποτελεί μια στρατηγική που υλοποιείται χρόνια. Εχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες είτε με απευθείας εξαγωγές είτε με τοπική παραγωγή. Βρίσκεται στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή ακόμη και στα πιο απαιτητικά, όπως της Whole Food Markets στις ΗΠΑ.

    Στην εταιρεία το 2021 είχε 57 εργαζόμενοι (47 διοικητικό προσωπικό και 10 εργατοτεχνικό) από 65 το 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι ψάχνουν Χήτος και Βενιέρης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου



    ΣΧΟΛΙΑ