Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης, καθώς και με κάθε επισημότητα πλέον, πήρε πίσω τη νέα ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του mononews.

Kαταλυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή, έπαιξε η πίεση που άσκησε η εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ιδιωτική ασφάλιση, με επικεφαλής τον Σταύρο Κωνσταντά. Πλήρως αντίθετος φέρεται να ήταν και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στρουρνάρας, καθώς και μέλη της κυβέρνησης. Με τον Τάκη Θεοδωρικάκο χθες, με παρέμβασή του, να καλεί τις εταιρείες να ανακαλέσουν τις επιστολές, αναφερόμενος προφανώς σε αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

1

Επιπρόσθετα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την Εθνική Ασφαλιστική να τηρήσει τους όρους των συμβολαίων και τους εκάστοτε θιγόμενους να καταφύγουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση δεν θα έχει…μόνιμο χαρακτήρα. Καθώς όπως αναφέρουν πηγές, το μέτρο θα επανεξεταστεί από την ασφαλιστική από 1/1/2026, όταν θα είναι διαθέσιμος και ο νέος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ για τις ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος σημείωναν το προηγούμενο διάστημα, ότι η στιγμή που διάλεξε η Εθνική Ασφαλιστική να προχωρήσει στη νέα ρύθμιση, βάσει της οποίας ο ασφαλισμένος με παλαιό συμβόλαιο υγείας, θα πρέπει από 1/6/2025 να πληρώνει απευθείας το ποσό για την νοσηλεία του στο ιδιωτικό νοσοκομείο, ήταν η πλέον ακατάλληλη. Καθώς ακόμα είναι υπό διαμόρφωση ο νέος δείκτης.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Μετά τη σωρεία αντιδράσεων, ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, αποφάσισε να άρει την ρύθμιση, βγάζοντας χθες το απόγευμα την παρακάτω ανακοίνωση.

«Στην Εθνική Ασφαλιστική, η στρατηγική μας φιλοδοξία επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης της ασφάλισης υγείας, με περιορισμό των υπερχρεώσεων, διαφάνεια στο κόστος και συνολική βελτίωση της εμπειρίας των ασφαλισμένων μας, διατηρώντας την ποιότητα και την προσβασιμότητα στην ιδιωτική φροντίδα υγείας, αλλά και τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώσαμε πρόσφατα μία προσαρμογή στην πρακτική της διαδικασίας αποζημίωσης για ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο τμήμα του χαρτοφυλακίου συμβολαίων υγείας που αφορούσε το ~ 4% των ασφαλισμένων μας με ασφαλιστήρια υγείας. Στόχος μας ήταν η έγκαιρη και σαφής ενημέρωση των ασφαλισμένων μας σχετικά με το κόστος και την ορθή χρήση των παροχών υγείας για την ενίσχυση της διαφάνειας προς όφελος όλων, αλλά και ο εξορθολογισμός των αυξημένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Η προτεινόμενη αλλαγή:

– δεν συνιστούσε μονομερή τροποποίηση των υφιστάμενων όρων των συμβολαίων, καθότι όπου προβλέπεται απευθείας αποζημίωση των νοσοκομειακών δαπανών, η διαδικασία θα παρέμενε αμετάβλητη

– Για τους κατόχους των συμβολαίων του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου , και πάντα με γνώμονα τη διαρκή στήριξη των ασφαλισμένων μας, είχε σχεδιαστεί η δημιουργία ενός ειδικού δικτύου Συμβεβλημένων Νοσοκομείων, υψηλών προδιαγραφών, στα οποία θα ίσχυε η γνωστή διαδικασία απευθείας εξόφλησης των δαπανών από την εταιρεία.

– στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επέλεγε νοσοκομείο εκτός του ειδικού δικτύου, τότε θα έμπαινε σε ισχύ η νέα απολογιστική διαδικασία αποζημίωσης, η οποία προέβλεπε ενημέρωση της εταιρείας πριν από την προγραμματισμένη νοσηλεία.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της εφαρμογής του νέου αυτού μοντέλου, αναμένοντας και το νέο δείκτη Υγείας (ΕΔΑ) από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με υπευθυνότητα τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας και αναγνωρίζουμε ότι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και η αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των ιατρικών περιστατικών, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ασφαλιστική αγορά, όσο και κυρίως στα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων μας.

Παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με στόχο τη μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ασφαλισμένους μας».

Το χρονικό και η παρέμβαση ΤτΕ

Πριν περίπου μία εβδομάδα η Εθνική Ασφαλιστική ενημέρωσε τους ασφαλισμένους που διαθέτουν συμβόλαια γενιάς «ΑΠΕΝΟΠ S – PLAFOND S – ΑΣΤΗΡ – International Life» (legacy χαρτοφυλακίου-παλιά), ότι από 1/6/2025 η καταβολή αποζημίωσης των καλυπτόμενων εξόδων νοσηλείας θα γίνεται απολογιστικά.

Δηλαδή η αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται πριν ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά μετά, αφού ο ασφαλισμένος πληρώσει στο ιδιωτικό νοσοκομείο για την νοσηλεία του και προσκομίσει στην Εθνική το έντυπο αναγγελίας αποζημίωσης, καθώς και όλα τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα και εξοφλημένα παραστατικά εξόδων.

Με την προηγούμενη διαδικασία η ασφαλιστική εταιρεία προχωρούσε απευθείας στην εξόφληση των δαπανών στην ιδιωτική κλινική χωρίς να απαιτείται ο ασφαλισμένος να προχωρήσει στην εκταμίευση δικών του χρημάτων για την εξόφληση της κλινικής ή για την υπογραφή συναλλαγματικών.

Η εποπτική αρχή της ΤτΕ για την ιδιωτική ασφάλιση ήταν από την αρχή κάθετα αντίθετη με αυτή την μεμονωμένη κίνηση της ασφαλιστικής. Μάλιστα πριν μερικές ημέρες, η αρχή της ΤτΕ με επιστολή της προς την διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζητούσε διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση για την νέα ρύθμιση, προκειμένου να λάβει λεπτομερής αναφορά για το περιεχόμενό της αλλά και τον αριθμό των ασφαλισμένων που αφορά.

Η ασφαλιστική απέστειλε, ως όφειλε, τα στοιχεία, με την εποπτική αρχή να ξεκινά ενδελεχή έλεγχο, έχοντας πίεση χρόνου, αφού η ρύθμιση θα ίσχυε από 1η Ιουνίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτή η κίνηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτός από την αγορά και τους ασφαλισμένους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Με αποτέλεσμα χθες, ο Δημήτρης Μαζαράκης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους επικεφαλής των δικτύων, να αποφασίζει την άρση της ρύθμισης.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η Εθνική επεδίωξε αυτή την αλλαγή προκειμένου να διαχειριστεί τα παλαιά συμβόλαια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα και δημιουργούν μια «μαύρη τρύπα» στον κλάδο της υγείας. Αυτά τα συμβόλαια της ασφαλιστικής υπολογίζονται στις 15.000, κρατούν από την δεκαετία του 1990 (και παλιότερα), είναι κλειστά και η ασφαλιστική όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις.

Οι αντιδράσεις πρακτόρων και διαμεσολαβητών

Από την πρώτη ημέρα που έγιναν γνωστοί οι νέοι όροι της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι αντιδράσεις ασφαλιστών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών αλλά και ασφαλισμένων ήταν έντονες. Καθώς, εκτός ότι χαρακτήρισαν τις κινήσεις καταχρηστικές, ταυτόχρονα θεωρούνταν προπομπός νέων ρυθμίσεων στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστηρίων, που θα εκτείνονταν σε ακόμα περισσότερα ισόβια συμβόλαια υγείας.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Σύλλογος Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ) στράφηκαν κατά της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με καταγγελίες για τις νέες τακτικές αποζημίωσης ισοβίων ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας και ζωής, χαρακτηρίζοντάς τις ως καταχρηστικές, μονομερής και παράνομες.

Ακολούθησαν καταγγελίες και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), τη ΕΚΠΟΙΖΩ και τη (Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών Ασφαλιστικών Προϊόντων (ΠΕΚΑΠ) αλλά και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ).

Διαβάστε επίσης:

Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Αττικής – Πήρε πίσω τη ρύθμιση η Εθνική Ασφαλιστική

Οπισθοχωρεί η Εθνική Ασφαλιστική – Αποσύρει τη νέα ρύθμιση για τα συμβόλαια υγείας

Εθνική Ασφαλιστική: Επιστολή ΤτΕ για τα συμβόλαια υγείας – Τι ζητά από τον Μαζαράκη