Σε νέες πρακτικές προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική αναφορικά με τις αποζημιώσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη στα παλαιά συμβόλαια, η οποία μάλιστα έχει «σηκώσει» αντιδράσεις και αγανάκτηση από τους ασφαλισμένους και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την επιστολή της ασφαλιστικής προς τους ασφαλισμένους, από 1η Ιουνίου η καταβολή αποζημίωσης των καλυπτόμενων εξόδων νοσηλείας, για ασφαλισμένους που διαθέτουν συμβόλαια γενιάς «ΑΠΕΝΟΠ S – PLAFOND S – ΑΣΤΗΡ – International Life» (legacy χαρτοφυλακίου-παλιά), θα γίνεται απολογιστικά.

1

Δηλαδή η αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται πριν ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά μετά, αφού ο ασφαλισμένος πληρώσει στο νοσοκομείο για την νοσηλεία του και προσκομίσει στην Εθνική το έντυπο αναγγελίας αποζημίωσης, καθώς και όλα τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα και εξοφλημένα παραστατικά εξόδων.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί μία συγκεκριμένη παράμετρος στην επιστολή, η οποία αναφέρει ότι ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται «για το εκάστοτε εύλογο κόστος νοσηλείας, βάσει διαθέσιμων συγκριτικών στοιχείων επί συναφών ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια». Και όπως λένε πηγές της αγοράς «εάν το ποσό διαφέρει (δίνει 100 και παίρνει ως αποζημίωση 80), θα δημιουργηθούν προβλήματα, δυσαρέσκεια ή και καθυστερήσεις ως προς την καταβολή της αποζημίωσης».

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι «η πρακτική αυτή είναι καταχρηστική, καθώς δεν λογαριάζεται η οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε ασφαλισμένου, ο οποίος ίσως να μην μπορεί να πληρώσει για την νοσηλεία του», ενώ πολλοί κάνουν λόγο για «πρακτική η οποία στην ουσία αναγκάζει τους ασφαλισμένους να σπάσουν τα παλαιά τους συμβόλαια». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη «εφόσον η διοίκηση της Εθνικής δει ότι η πρακτική «πιάσει», στόχος είναι να τη μεταφέρουν και στα ισόβια συμβόλαια».

Όπως έχει αναδείξει σε ρεπορτάζ του το mononews.gr, τα παλαιά συμβόλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα και δημιουργούν μια «μαύρη τρύπα» στον κλάδο της υγείας.

Τα παλαιά συμβόλαια της ασφαλιστικής ξεπερνούν σήμερα τις 17.000, κρατούν από την δεκαετία του 1990, είναι κλειστά και η ασφαλιστική δεν μπορεί να προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλες αυξήσεις.

Αυτά τα συμβόλαια αφορούν παλιούς πελάτες της ασφαλιστικής, πάνω στα οποία «κρατιούνται» και φυσικά δεν δέχονται να αλλάξουν. Καθώς το κόστος τους φτάνει τα 350 ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος αντίστοιχων, πιο «σύγχρονων» προγραμμάτων, ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το χρόνο.

Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, «προκειμένου η Εθνική να μπορέσει να…απαλλαγεί από αυτά τα συμβόλαια, βρήκε έμμεσο τρόπο, ώστε να εξαναγκάσει τους ασφαλισμένους σε…παραίτηση».

«Ήταν μία απόφαση η οποία δεν εξετάστηκε καλά. Μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρχή, ωστόσο μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς θα δημιουργηθούν απογοητευμένοι ασφαλισμένοι» υπογραμμίζουν άλλες πηγές.

Από την άλλη, πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν ότι με αυτή την κίνηση, η ασφαλιστική επιχειρεί να ελέγξει το κόστος στα ασφαλιστήρια υγείας μέσω σφιχτότερης πολιτικής και διαρκών ελέγχων, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Ωστόσο απ’ ότι φαίνεται, αυτό που καταφέρνει είναι να δημιουργεί δυσαρέσκεια και μάλιστα στους ασφαλισμένους που είναι πελάτες της πάνω από 2 δεκαετίες.

Αντιδράσεις από ασφαλιστές και πολιτική

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής – ΣΠΑΤΕ, μέσω ανακοίνωσης, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ προσέφυγε και στις αρμόδιες αρχές ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα των πρακτικών αυτών.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΣΠΑΤΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μέρος του χαρτοφυλακίου του Κλάδου Ζωής και εισάγει διαφοροποίηση στη διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων, δημιουργώντας καθεστώς ανισότητας και αδικίας μεταξύ ασφαλισμένων της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι ασφαλισμένοι με πολυετή συνέπεια στην καταβολή — συχνά αυξημένων — ασφαλίστρων, καλούνται να καταβάλουν οι ίδιοι το σύνολο των νοσηλίων, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Η αποζημίωση ακολουθεί μετά από σειρά χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια που οδηγούν στη διάκριση αυτή».

Παράλληλα και μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος αντιδρούν στην πρακτική της Εθνικής Ασφαλιστικής, σημειώνοντας ότι «η μονομερής αυτή απόφαση της εταιρείας έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των Μελών της ΕΑΔΕ». Παράλληλα αναφέρει ότι μεταξύ άλλων «δημιουργεί εύλογη αναστάτωση στους ασφαλισμένους, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία των Διαμεσολαβούντων που συνέστησαν τα εν λόγω προϊόντα».

Η Μιλένα Αποστολάκη και ο Δημήτρης Σπυράκος του ΠΑΣΟΚ επίσης με κοινή τους ανακοίνωση αντέδρασαν ως προς την παραπάνω πρακτική της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν διαθέτουν επαρκείς αποταμιεύσεις, να αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα συμβόλαιά τους» ενώ σημειώνουν ότι «η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων συνιστά μία μονομερή και καταχρηστική πρακτική που υπονομεύει τα δικαιώματά τους και ως τέτοια θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί».

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Η μαύρη τρύπα στον κλάδο υγείας, τα «προβληματικά» συμβόλαια και ο άγνωστος διαγωνισμός

Jefferies & Deutsche Bank για Τράπεζα Πειραιώς: Τι σημαίνει η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έκλεισε το deal Πειραιώς-CVC για την Εθνική Ασφαλιστική – Τα μυστικά της συμφωνίας