• Business

    Εστίαση: «Ψυχρολουσία» για τον αποκλεισμό από τα malls – Τον Μάιο η εκταμίευση για το κεφάλαιο κίνησης

    Ανέκαμψε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης - καταλυμάτων στο α' τρίμηνο, μετά το περσινό lockdown


    «Ψυχρολουσία» για τους επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα (malls) αποτελεί η απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους και να τερματίσουν την παροχή ακόμη και των υπηρεσιών delivery από σήμερα.

    «Αιφνιδιαστήκαμε. Πρόκειται για μια ανεξήγητη απόφαση που μας προβληματίζει ιδιαίτερα… Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν delivery, το οποίο έκαναν ούτως ή άλλως ακόμη και όταν τα malls ήταν κλειστά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος, δηλώνοντας πως τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη.

    Μάλιστα, όπως λέει, το συγκεκριμένο μέτρο δεν συζητήθηκε καν στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εστίασης με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Ο κ. Λιάρος χαρακτηρίζει εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα, το οποίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά την καρδία καθώς πολλές επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε malls σε όλη την Ελλάδα έσπευσαν να προμηθευτούν προϊόντα και πρώτες ύλες ενόψει και της επανεκκίνησης της 3ης Μαΐου, τις οποίες τώρα δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν.

    Πολλά εστιατόρια σε εμπορικά κέντρα, σημειώνει, κατάφεραν να σταθούν όρθια στην πανδημία χάρη στη δυνατότητα που είχαν να κάνουν delivery, προσθέτοντας πως μοιάζει σαν κάποιος εντελώς ξαφνικά να «τους τραβάει την πρίζα», έστω και για λίγες μέρες. Θεωρεί πάντως πως ο αποκλεισμός της εστίασης από τα malls θα διαρκέσει λίγες μέρες, εκτιμώντας πως θα αρθεί από την 3η Μαϊού, μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου.

    Μέσα στον Μάιο το κεφάλαιο κίνησης

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, υπάρχει ικανοποίηση για την προσπάθεια που γίνεται για την ομαλότερη δυνατή επανεκκίνηση και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής κεφαλαίου κίνησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεσμεύθηκε πως η πλατφόρμα θα αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων το αργότερο μέχρι τις 10 Μαϊού, καθώς και ότι μέσα στον Μάιο θα γίνουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων.

    Αναφορικά με το κόστος των self test, το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης) αναφέρει πως ο κλάδος θα επωμισθεί το κόστος που του αναλογεί, παρ’ ότι είναι αρκετά μεγάλο ειδικά για τις αλυσίδες εστίασης που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως προέχει η ασφάλεια και υγεία όλων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταμπουλίδης: Διευκρινίσεις για το άνοιγμα της αγοράς – Τι ισχύει για mall και εστίαση

    Δεν χρειάζεται να κάνουν self test οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία και αναστολή

    Χαρδαλιάς: Ποιες είναι οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων – Τι ισχύει για τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ