• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: Ποιες είναι οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων – Τι ισχύει για τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

    • NewsRoom


    Το άνοιγμα από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών (με click away και click inside) και των αισθητικών κέντρων, καθώς και την έναρξη του Click in Shop και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Κοζάνης ανακοίνωσε και επίσημα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ξανά στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως ανέφερε, εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. ενώ στο προαύλιο των εκκλησιών 1 άτομο ανά 10 τ.μ.. Οι πιστοί θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα, ενώ οι ιερείς και οι ιεροψάλτες υποχρεούνται σε  υποχρεωτικό self test.

    Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ναών όπως και το προσκύνημα του.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει τη Μεγάλη Εβδομάδα από τις 22:00 ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 23:00.

    Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται η παρουσία 2 οικογενειών σε κάθε εορταστικό τραπέζι, με έως 9 άτομα για εσωτερικούς χώρους και έως 12 άτομα για εξωτερικούς.

    Αναφορικά με την απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων αυτή θα ισχύει έως τις 10 Μαΐου.

    Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι παρακάτω περιπτώσεις:

    -Μετακίνηση από και προς εργασία, με επίδειξη συγκεκριμένων εγγράφων.

    -Μετακίνηση σε δημόσια δομή Υγείας, με επίδειξη σχετικού εγγράφου από την δομή.

    -Εφάπαξ μετακίνηση σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

    -Μετακίνηση προς κηδεία, με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και της άδειας ταφής.

    -Διαζευγμένοι γονείς ή γονείς σε διάσταση , με επίδειξη δικαστικής απόφασης (για περίπτωση διαζευγμένων γονέων) ή υπεύθυνη δήλωση για την περίπτωση διάστασης, με παράλληλα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη μετακίνησης.

    Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), εισέρχονται οι ΠΕ Καβάλας, Ρεθύμνου, Αργολίδας καθώς και ο Δήμος Κισσάμου Χανίων.

    Αντίθετα από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν οι περιοχές της Χίου, των Δήμων Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων, του Δήμου Ερέτριας, του Δήμου Βέροιας, του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Ρόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ