• Business

    Έρχονται οι νέες αντικειμενικές – Γράψε-σβήσε στο ΥΠΟΙΚ

    ΕΝΦΙΑ


    Εβδομάδα αντικειμενικών αξιών είναι αυτή που διανύουμε, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν θα γνωρίζει επισήμως πώς θα διαμορφωθούν οι αντικειμενικές αξίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται τα… γράψε-σβήσε, με βάση τις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές.

    Έτσι, ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη Πέμπτη (και μάλιστα ορισμένοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία διάθεση να ψηφίσουν αυξημένες αντικειμενικές), στην πραγματικότητα δεν θα γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθούν αυτές, και επομένως πώς θα επηρεάσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές είναι οι μεγάλες διαφορές που καταγράφονται σε πολλές περιοχές (πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 1.000 περιοχές) μεταξύ των εισηγήσεων των εκτιμητών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν εκ νέου έλεγχοι για να βγει η τελική τιμή. Από εκεί και πέρα, μόλις διαμορφωθούν οι τιμές, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν με τους φόρους που θα επιβληθούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα εισπράξει το Δημόσιο τα χρήματα που προσδοκά, που ανέρχονται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αυτό που ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι οι εκκαθαρίσεις να βγάλουν ένα λίγο μεγαλύτερο ποσό, ώστε να προχωρήσει η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι δεν θα κοστίσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες (και άρα και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος) σε περιοχές που σήμερα κινούνται κάτω από τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως είναι οι λεγόμενες λαϊκές συνοικίες του Περάματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και της Νίκαιας, αλλά και το Μοσχάτο, ο Ταύρος και η Ελευσίνα. Επίσης, σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας όπως τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο και το Κουκάκι.

    Παράλληλα, αυξημένες αναμένονται οι αντικειμενικές και στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, και ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά και γενικότερα σε παραλιακές περιοχές όπου υπάρχουν πολλές τουριστικές κατοικίες.

    Όλα αυτά βέβαια θα τα δούμε πολύ σύντομα στην πράξη, αφού πιθανότατα οι νέες αντικειμενικές θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 14 Ιουνίου, παράλληλα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταργείται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, που… δεν εφαρμόστηκε ποτέ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Η ευρωπαϊκή διάκριση για τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αν. Αθανασόπουλος στο mononews: «Ανέλαβα έναν ηράκλειο άθλο στην Dixons»



    ΣΧΟΛΙΑ