• Business

    Καταργείται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, που… δεν εφαρμόστηκε ποτέ

    Ακίνητα


    Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο συγκεκριμένος φόρος ενώ έχει ψηφιστεί εδώ και 3 χρόνια, διαρκώς αναβάλλεται η εφαρμογή του λόγω των καταστροφικών συνεπειών που θα είχε στην «πεθαμένη» κτηματαγορά.

    Και ενώ στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου υπήρχε διάταξη, με την οποία ο ΦΥΑ θα έμπαινε οριστικά στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας από το 2019, δηλαδή αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του “παγώματος” του, στο τελικό σχέδιο δεν έχει συμπεριληφθεί η κατάργηση του.

    Δύο είναι τα σενάρια που μπορούν να συμβούν. Είτε η διάταξη να έρθει μαζί με τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ σήμερα Δευτέρα, που είναι και το πιθανότερο είτε να διατηρηθεί σε ισχύ έστω “παγωμένος” και να επανεξεταστεί το ζήτημα προς το τέλος του έτους, όταν συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.

    Το άρθρο 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προέβλεπε πως ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

    Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εφόσον δε ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία κατά το νόμο θα έπρεπε να είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Όσοι δε θα μεταβίβαζαν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονταν από τον φόρο υπεραξίας. Οι σχετικές διατάξεις από το 2014 που ψηφιστήκαν έως και σήμερα δεν εφαρμόστηκαν.

    Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

    Επίσης χωρίς φόρο θα είναι και η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στο δημόσιο και ΝΠΔΔ. Αναλυτικά ορίζεται ότι: «Κατ’ εξαίρεση, το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες, καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου απαλλάσσονται από τον φόρο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ