• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πάνω από 200 οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά

    • Άννα Διανά
    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Σε βαρύ… πυροβολικό στο «οπλοστάσιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση των αντιανταγωνιστικών πρακτικών εξελίσσεται  το whistleblowing.

    Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει δεχτεί 204 αναφορές από το 2021, που τέθηκε η πλατφόρμα σε εφαρμογή.

    Σχεδόν μια καταγγελία κάθε δύο ημέρες λαμβάνει η σχετική πλατφόρμα, καθώς το 2022 δέχτηκε 147 αναφορές και 15 τον πρώτο μήνα του 2023.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών της ΕΑ, αποτελεί την πλέον τεχνολογικά προηγμένη και απόλυτα ασφαλή μέθοδο για τον κάθε πολίτη (επιχειρηματία, εργαζόμενο, καταναλωτή) ώστε να συμβάλει στην ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, ενώ ανάλογα συστήματα ανώνυμης παροχής πληροφοριών χρησιμοποιούνται από άλλες Αρχές Ανταγωνισμού παγκοσμίως, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Δανίας, Νοτίου Κορέας κ.α..

    Ο πολίτης μπορεί να αναφέρει πληροφορίες για:

    • νόθευση διαγωνισμών και προσφορών,
    • καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών,
    • κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών,
    • περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης,
    • αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κλπ.,
    • αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ.,
    • παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα)

    Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μία νέα στρατηγική ανίχνευσης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών και άλλων μεθόδων, αλλά και γενικότερα ενημέρωσης του κοινού για θέματα ανταγωνισμού, η οποία ξεκίνησε από το 2020 και συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα, δεδομένου και των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική κοινωνία.

    Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού βρίσκεται στη διεύθυνση:

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Στο τελικό στάδιο κατασκευής το Αιολικό Πάρκο στο Μουζάκι Καρδίτσας

    «Hellenic Hydrogen»: Επίσημη σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρείας των Μotor Oil και ΔEH



    ΣΧΟΛΙΑ