• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μετωπική σύγκρουση Σκρέκα με Λιανό, ο οποίος φεύγει το 2024

    • Άννα Διανά
    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης - Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης – Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Σε μετωπική σύγκρουση με φόντο την ακρίβεια εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού.

    Μια σύγκρουση που θα οδηγήσει τον κ. Λιανό, με τη λήξη της θητείας του στις αρχές του έτους στην πόρτα εξόδου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανανεώσει τη θητεία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ο κ. Λιανός ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 29 Αυγούστου 2019 αντικαθιστώντας τη Βασιλική Θάνου -όταν νομοθετήθηκε το ασυμβίβαστο- και για το υπόλοιπο της θητείας της που λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2024.

    Και ήδη,  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητείται στον δικαστικό χώρο, το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Η κόντρα με τον υπουργό Ανάπτυξης εστιάζεται στους ελέγχους και τα πρόστιμα την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «στριμώξει» τις πολυεθνικές για τις τιμές τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα.

    Ο κ. Σκρέκας κατηγορεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα πρόστιμο το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες τροφίμων και αντί ελέγχων κάνει ρεπορτάζ τιμών.

    Οι έρευνες για τις τιμές

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Μάρτιο δημοσίευσε έρευνα για τις τιμές απορρυπαντικών που στην Ελλάδα πωλούνται από πολυεθνικές σε πολύ ακριβότερες τιμές από ό,τι στα ράφια των σούπερ μάρκετ άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Έναν μήνα πριν συμπεριέλαβε έρευνα (όχι της Επιτροπής) στο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει  για τις τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των ακριβότερων χωρών της ΕΕ.

    Τότε ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει ότι «την Επιτροπή Ανταγωνισμού την έχουμε για να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα και όχι για να κάνει διαπιστώσεις».

    Ο κ. Λιανός είχε απαντήσει άμεσα παραθέτοντας στοιχεία για τους ελέγχους με βάση τα οποία η ΕπΑντ είναι πρωταθλήτρια ελέγχων πανευρωπαϊκά την περίοδο 2019-2023 θέτοντας για πολλοστή φορά το θέμα της υποστελέχωσης.

    Η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία

    Στο ίδιο μήκος κύματος και με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο απάντησε πάλι μέσω X (Twitter) στα όσα είπε ο κ. Σκρέκας στο περιθώριο του Athens Invest Forum, για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, για τους ελέγχους που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στους οποίους αποδίδει τη συμμετοχή των εταιρειών στην πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης για μόνιμη μείωση τιμής 5% στα σούπερ μάρκετ.

    Ο κ. Λιανός μάλιστα μέσω της ίδιας ανάρτησης, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν βάζει πρόστιμα και δεν κάνει ελέγχους είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία και κάλεσε τον υπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει μαζί με τα στέλεχη της Επιτροπής για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα.

    Η κόντρα με τον Αδωνι Γεωργιάδη

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός βρίσκεται σε κόντρα με την κυβέρνηση.

    Το καλοκαίρι του 2022 είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις η σύγκρουση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τότε υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όταν εξέφρασε ενστάσεις για τη Χαρά Νικολοπούλου που είχε προταθεί για αντιπρόεδρος της ΕπΑντ, με «αντιθεσμικό τρόπο» όπως είχε πει ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο κ. Λιανός είχε στείλει στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (αρμόδιας για την έγκριση του διορισμού) αλλά και στον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη μια εμπιστευτική επιστολή εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του.

    Μια εμπιστευτική επιστολή, που μετέτρεψε μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία σε πεδίο… μάχης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτώντας μια σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ του Ιωάννη Λιανού και του τότε υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Α. Γεωργιάδης και Γ. Λιανός είχαν συγκρουστεί στο παρελθόν
    Άδωνις Γεωργιάδης και Ιωάννης Λιανός είχαν συγκρουστεί στο παρελθόν

    Η στάση του κ. Λιανού έχει προκαλέσει την  έκρηξη του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πράξη του απαράδεκτη και αντιθεσμική και πέραν της δικής του αρμοδιότητας.

    «Εάν θέλει να είναι σύμβουλος κυβερνήσεως να  είναι σύμβουλος κυβερνήσεως» είχε πει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία που ισχύει, προσθέτοντας ότι αν ο νομοθέτης ήθελε η Επιτροπή της Βουλής να έχει γνώση της γνώμης του εκάστοτε προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή, θα προέβλεπε μια σχετική διαδικασία.

    Είχε υποστηρίξει ότι  ο κ. Λιανός καίτοι  γνώριζε ότι αυτή είναι η θεσμική διαδικασία, επέλεξε να στείλει αυτή την επιστολή για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να τον κάνει να αλλάξει γνώμη.

    «Τώρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Λιανός -απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα- όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Βουλής. Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό» είχε πει χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Λιανός: Σκληρή απάντηση σε Σκρέκα για τις τιμές και τα πρόστιμα – Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία

    Zoran Bogdanovic (Coca Cola HBC): Αύξηση επιδόσεων στην Ελλάδα με ώθηση από τουρισμό – Οι ανατιμήσεις

    Βασίλης Κάτσος (VNK Capital): Η χώρα παίρνει πίσω τα ασημικά που έχασε τα προηγούμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ