• Business

    Βασίλης Κάτσος (VNK Capital): Η χώρα παίρνει πίσω τα ασημικά που έχασε τα προηγούμενα χρόνια

    Βασίλης Κάτσος: Τι σηματοδοτεί το deal της Innovis Pharma με τη GAP – Τα σχέδια για νέες εξαγορές

    Βασίλης Κάτσος


    Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται η ελληνική οικονομία μετά την 12ετή κρίση αφού έχει εξασφαλίσει τους παράγοντες σταθερότητας και πλέον οι επιχειρήσεις μπορούν να σχεδιάζουν με μεγαλύτερη τόλμη.

    Τη σχετική επισήμανση έκανε ο κ. Βασίλης Κάτσος, πρόεδρος και συνιδρυτής του VNK Capital, στο πλαίσιο του 6oυ Athens Investment Forum. Έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία της χώρας όταν, όπως είπε, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα βρίσκεται σε κύκλους αντίθετους από ό,τι οι δυτικές οικονομίες.

    Το πλεονέκτημα του φθηνότερου χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    «Για πρώτη φορά οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται φθηνότερα από τις ευρωπαϊκές. Και όσο ακριβό και αν είναι το χρήμα έχεις  μια αντιστροφή των όρων του παιχνιδιού» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι  «ο μόνος δρόμος είναι να έχουμε αυστηρή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

    Οι επιχειρήσεις ανακτούν σταδιακά αυτά που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης υπογράμμισε ο κ. Κάτσος και ανέφερε ενδεικτικά τα δύο επιχειρηματικά deal των τελευταίων ημερών, της Alpha Bank με τη Unicredit  και της ΔΕΗ με την Enel στη Ρουμανία.

    «Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που βγαίνει, ότι ανακτούμε αυτό που χάσαμε πριν από 13 χρόνια μέσα στην κρίση που αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε τα ασημικά των επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

    Έρχονται νέες εξαγορές από τη VNK

    Ο επικεφαλής του VNK Capital, ενός fund με σημαντικές επενδύσεις σε real estate, σε επιχειρήσεις  F&B και στον χώρο του φαρμάκου αναφέρθηκε στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα από τα προβλήματα της χώρας. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι οργανωμένη και συντονισμένη εξωστρέφεια.

    Άλλωστε, η εξωστρέφεια αποτελεί ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που βάζει στα ραντάρ της η VNK, ο επικεφαλής της οποίας προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέες επενδύσεις της εταιρείας.

    «Δεν είμαστε fund είμαστε private equity. Κοιτάμε τα ίδια πράγματα που ενδιαφέρουν και έναν θεσμικό επενδυτή, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δούμε μακρόπνοες επενδύσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει μεγάλη δόση εξωστρέφειας, να αποτελεί στοιχείο του DNA της επιχείρησης που θα επενδύσουμε» είπε.

    Οι Ελληνες επιχειρηματίες να ανοίξουν το πορτοφόλι για επενδύσεις

    Τέλος, ο κ. Κάτσος επέστησε την προσοχή για τον βιομηχανικό και παραγωγικό ιστό της χώρας , ο οποίος όπως είπε αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και ο μόνος τρόπος για να είναι βιώσιμη και όχι εφήμερη.

    «Ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι ξένοι επενδυτές. Η ανάπτυξη θα έρθει και μέσα από τους Έλληνες επιχειρηματίες που θα αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη και θα ανοίξουμε το πορτοφόλι να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Ανάπτυξη δεν είναι μόνο η ενέργεια. Δεν είναι μόνο οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι μόνο ο τουρισμός ή οι τράπεζες. Είναι βασικοί άξονες που χρειάζεται να υπάρχουν, είναι το υπόβαθρο της σταθερότητας. Αλλά βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο βιομηχανικός και παραγωγικός μας ιστός. Αν δεν πάρουν μπροστά οι μηχανές αυτής της χώρας θα έχουμε εφήμερη ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης είναι μέσα από την παραγωγική διαδικασία» κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    Επίθεση Σκρέκα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να κάνει ελέγχους για τις τιμές, δεν έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο

    Χρήστος Αργυρού: Με άρωμα τσαγιού το άλμα της Β.Σ. Καρούλιας

    Γαλακτοβιομηχανία: Ποιοι διασώθηκαν και ποιοι βούλιαξαν στην κρίση του γάλακτος



    ΣΧΟΛΙΑ