• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος των ελεγκτών σε τουριστικά γραφεία – Αποκλειστικό ρεπορτάζ

    • Άννα Διανά
    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Έφοδο σε τουριστικά γραφεία πραγματοποιούν αυτήν την ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Οι ελεγκτές της Αρχής νωρίς το πρωί εισέβαλαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών, με αφορμή καταγγελίες που έχουν γίνει για τις σχολικές εκδρομές.

    Ο αιφνίδιος επιτόπιος έλεγχος των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων, γνωστά ονόματα, που δραστηριοποιούνται στην αγορά συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

    Γίνεται στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και διερεύνησης καταγγελίας για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο στόχαστρο έχουν μπει και οι σχολικές εκδρομές, που αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

    Πρόκειται για την πρώτη έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό τη νέα ηγεσία της κ. Ειρήνης Σαρπ.

    Οι επιτόπιοι έλεγχοι αποτέλεσαν βασικό εργαλείο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα προηγούμενα χρόνια για τη διερεύνηση υποθέσεων καρτέλ.

    Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του 2022, η ΕΑ πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε 69 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, μία μείωση 32% από το 2021 σε αριθμό ελεγχόμενων εταιρειών από το 2021, αλλά περίπου στο ίδιο επίπεδο σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων (16 το 2022 από 17 το 2021).

    Επιπλέον το 2023 έγινε μια σειρά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι οποίες θα διερευνηθούν σταδιακά μέχρι να φτάσουν στην Ολομέλεια. Πρόκειται για εφόδους, που έγιναν μεταξύ άλλων, στις αγορές ιατρικού εξοπλισμού, στον φαρμακευτικό κλάδο, στις αγορές βρεφικών και παιδικών ειδών, στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, στην αγορά σταφίδας, στην αγορά μπύρας και αλκοολούχων ποτών αλλά και στις εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού για δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η τελευταία έφοδος με επικεφαλής τον προκάτοχο της κ. Σαρπ, Γιάννη Λιανό, έγινε στις 23 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

    Την ίδια ώρα σε  φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσα στο 2024, οι υποθέσεις πιθανής νόθευσης διαγωνισμών στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο των οφθαλμολογικών προϊόντων.

    Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και αφορά στη  διερεύνηση πιθανής παρεμπόδισης – δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπυρόπουλος για επιστολική ψήφο: Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση



    ΣΧΟΛΙΑ