• Οικονομία

    Επιστροφή αναδρομικών-Ποιες αγωγές θα ευδοκιμήσουν

    • NewsRoom
    καταθέσεις λεφτά


    Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται περισσότεροι από 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, περιμένοντας με αγωνία να δουν εάν θα τους επιστραφούν τα αναδρομικά των μειώσεων δώρων και συντάξεων που επιβλήθηκαν το 2012 και έπειτα (οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές).

    Ηδη, περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ –εκτιμάται ότι περισσότερες από 19.000 αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά– ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι και οι νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

    Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων. Ακόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι, με συντάξεις 500, 700 και 900 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, ισόποσα με τη σύνταξή τους και με πλαφόν τα 800 ευρώ ετησίως. Οι υπόλοιποι μπορούν να διεκδικήσουν και τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Μάλιστα, για κάθε συνταξιούχο, το ποσό ενδέχεται να ξεπερνάει τις 23.000 ευρώ.

    Ποιες αγωγές εκτιμάται ότι θα κερδηθούν

    Αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 πιθανότατα να κερδηθούν από τους συνταξιούχους και να δοθούν αναδρομικά ακόμη κι από το 2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Για τις αγωγές που ασκούνται τώρα, η μια νομική προσέγγιση υποστηρίζει πως ο χρόνος από το 2015 έως το 2018 δεν μπορεί να ενοποιηθεί, παρόλο που ο νόμος του 2016 διατηρεί τις συντάξεις στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι νομικοί ο νόμος 4387 μπορεί να ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Γενάρη του 2019. Άρα όπως επισημαίνουν και οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

    Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά με αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και αγωγές 

    1. Συνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ και του πρ. ΕΤΕΑΜ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα «ψαλίδια» στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο)

    2. Συνταξιούχοι των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, για τους οποίους είναι
    εξαιρετικά υψηλές οι περικοπές των κύριων συντάξεων

    3. Συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα «ψαλίδια» στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο)

    4. Συνταξιούχοι του πρ. ΝΑΤ

    5. Συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές στο βασικό ποσό καθώς
    λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, αλλά έχασαν το σύνολο των δώρων αφού είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 2010 που μείωνε τα δώρα στα 800 ευρώ το χρόνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπλοκάκια και τίτλοι κτήσης: Όλες οι εισφορές που θα πληρώνουν οι επαγγελματίες το 2019 – Αναλυτικοί πίνακες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλαλούμ με τα αναδρομικά: Δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση του Πρωτοδικείου λέει η Αχτσιόγλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πετρόπουλος: Αναδρομικά μόνο σε όσους συνταξιούχους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ