• Business

    Επένδυση 108 εκατ. ευρώ από την Goldman Sachs στη Χαλκιδική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του συμφώνου αγοραπωλησίας μεταξύ της Goldman Sachs Asset Management και της οικογένειας Γρηγοριάδη, ο επενδυτικός οίκος σχεδιάζει την αναβάθμιση των τριών μονάδων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του.

    Η εταιρεία που έχει στην ομπρέλα της τις τρεις μονάδες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έχει αιτηθεί την υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, με στόχο να δημιουργήσει ένα θέρετρο 1.000 κλειδιών. Θυμίζουμε πως η είδηση ότι η Goldman Sachs Asset Management επένδυσε στα τρία ξενοδοχεία της G Hotels έγινε γνωστή τον Οκτώβριο, με το τίμημα να φέρεται να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το σύμφωνο που σύναψε η μοναδική σήμερα μέτοχος των τριών μονάδων της βόρειας Ελλάδας, το τετράστερο Pallini Beach, το πεντάστερο Theophano Imperial Palace και το τετράστερο Athos Palace, με την οικογένεια Γρηγοριάδη υπογράφηκε στις 13 Απριλίου του 2022.

    Σήμερα, η GSAM έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Καλλιθέα, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων κι έχει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία. Το σύνολο της δομημένης επιφάνειας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 69 στρέμματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Pallini Beach κατασκευάστηκε το 1972 και ανακαινίστηκε πριν το 2000, το Athos Palace κατασκευάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε το 2005, ενώ το πέντε αστέρων Theophano Imperial Palace ανεγέρθηκε το 1976 και η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2010. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εστιατόρια, bars, πισίνες, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστήματα τουριστικών ειδών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσια σπορ, θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους.

    Ενιαίο συγκρότημα 1.000 κλειδιών

    Μετά την επένδυση, που θα έχει ύψος 107,65 εκατ. ευρώ, οι υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο λειτουργικά, υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών. Θα αποτελείται από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας, με τη συνολική δυναμικότητα να ανέρχεται σε 1.000 κλειδιά.

    Στη δασική έκταση των 20 στρεμμάτων, βορειοανατολικά του συγκροτήματος, θα διαμορφωθούν πάρκα και χώροι αναψυχής, χώρος λατρείας, αμφιθέατρο και παιδική χαρά. Το πλάνο αναδιαμόρφωσης προβλέπεται να πληροί τα ενεργειακά πρότυπα και τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ενώ θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τους επενδυτές. Επίσης, το θέρετρο αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους ετησίως.

    Η συμφωνία της G Hotels με την οικογένεια Γρηγοριάδη ήρθε δύο χρόνια μετά την πανδημία, που έπληξε τα τρία ξενοδοχεία. Πριν κλείσει το deal, το 2020 το πεντάστερο Theophano Imperial έκανε τζίρο 601 χιλ. ευρώ, ενώ το 2021 λειτούργησε μόνο το Pallini Beach Hotel με έσοδα 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Πριν δώσει τα χέρια με τον επενδυτικό οίκο, ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε ήδη συμφωνήσει στη χρονική μετάθεση των δόσεων κεφαλαίων των δανείων (το 2021 ανέρχονταν σε 15,6 εκατ. ευρώ), ενώ είχε αρνητικό EBITDA, 776 χιλιάδων ευρώ και καθαρές ζημιές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στην ιδιοκτησία της οικογένειας παραμένουν μέχρι και σήμερα τρεις ακόμη μονάδες, Simantro Beach, Macedonian Sun στη Χαλκιδική και το Panormo Beach στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Έχοντας συμφωνήσει στην εξαγορά των τριών ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, η Goldman Sachs Asset Management αποεπένδυσε από τη Sani/Ikos της οικογένειας Ανδρεάδη. Το ποσοστό των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE μεταβιβάστηκε στο sovereign fund της Σιγκαπούρης (GIC), ένα deal που ανέβασε την αποτίμηση του ξενοδοχειακού ομίλου στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:
    Αποκαλυπτικό: Έφοδος της Αρχής των τρένων στον ΟΣΕ για στοιχεία που δεν δόθηκαν-Τι θα γίνει με το Πιστοποιητικό Ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ