• Business

    Enterprise Greece: Ενδιαφέρον εξαγωγικών επιχειρήσεων και τεχνολογικού κλάδου και startups για δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Ιωάννης Σμυρλής

    Ιωάννης Σμυρλής


    Την πρωτοβουλία της για την οργάνωση και στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο SelectUSA Summit 2021, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης «SelectUSA Summit 2021: A Business Growth Opportunities for Greek companies», η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 26 Απριλίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση σημαντική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυνε η Enterprise Greece, καθώς οι συμμετοχές στην εκδήλωση ανήλθαν στις 530, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον των εξαγωγικών επιχειρήσεων κι αυτών του τεχνολογικού κλάδου και των startups, για προσέγγιση και δραστηριοποίησή τους στην αγορά των Η.Π.Α.

    Τoν επιχειρησιακό σχεδιασμό για την οργάνωση, στήριξη και προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στο φετινό SelectUSA Summit – το οποίο θα διεξαχθεί ψηφιακά από 7 έως 11 Ιουνίου 2021 – παρουσίασε στην κεντρική ομιλία, η Εντεταλμένη Σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου.

    Εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής αγοράς-στόχου, ανέφερε ότι πρόκειται για μια αγορά πολύπλοκη κι απαιτητική, λόγω του μεγέθους, της ποικιλομορφίας, της επιχειρηματικής κουλτούρας και των λειτουργιών της. Αποτελεί τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο, με ΑΕΠ 20 τρισ. δολαρίων και 325 εκατ. πολίτες και με τις δαπάνες των νοικοκυριών να είναι οι υψηλότερες στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης των νοικοκυριών. Οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Σύμφωνα με τον Χάρτη Εξαγωγικών Δυνατοτήτων του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου (ITC) υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, σε βασικούς κλάδους όπως τρόφιμα και ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα, μέταλλα και καταναλωτικά αγαθά για τις εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η φετινή διοργάνωση διεξάγεται ψηφιακά, γεγονός που καθιστά τη συμμετοχή πιο εύκολη και προσιτή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, τεχνολογικές εταιρείες και startups.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, καθώς και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

    Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε: «Με την ευκαιρία διοργάνωσης της διαδικτυακής έκθεσης SelectUSA Investment Summit που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, χαιρετίζω τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας περίπου 50 επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από την Enterprise Greece, τον επίσημο φορέα προώθησης εξαγωγών που εποπτεύεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται επίσημα τέτοια υποστήριξη, με στόχο να δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να δικτυωθούν και να προσεγγίσουν τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ. Η αποστολή συγκροτημένης ομάδας σε αυτή την έκθεση μεγάλου κύρους, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των συγκροτημένων προσπαθειών που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας, προσπάθειες που αναδεικνύουν την «νέα Ελλάδα» της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας με τον καλύτερο τρόπο».

    Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, δήλωσε: «Δεδομένης της βούλησης των εξωστρεφών Ελληνικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ΗΠΑ, η Enterprise Greece για πρώτη φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, να υποστηρίξει τις δυναμικές Ελληνικές εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν διαδικτυακά στο τριήμερο επενδυτικό συνέδριο SelectUSA Summit, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον. Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας, από ελληνικής πλευράς, είναι η διεξοδική ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις καινοτόμες ελληνικές, μικρομεσαίες, εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο εν λόγω Συνέδριο, για τους τρόπους προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στις ΗΠΑ».

    Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, αφού ευχαρίστησε την Enterprise Greece για τη συνεργασία, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τη χώρα μας, για να επιτύχουν βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και πρόσθεσε ότι η τεχνολογία είναι ένας τομέας που προσφέρεται για συνεργασία, όπως αποδεικνύεται και από την επένδυση της Microsoft στην Αττική.

    Ο κ. Seth Isenberg, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και της SelectUSA, παρουσίασε τις προοπτικές που εμφανίζει η αμερικανική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις κι αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί ψηφιακά.

    Σημειώνεται ότι δυνατότητα συμμετοχής στο «SelectUSA Summit 2021» έχουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην αγορά των ΗΠΑ και δραστηριοποιούνται στους κλάδους: τρόφιμα και ποτά, καταναλωτικά προϊόντα, ιατροφαρμακευτικά, τεχνολογία, προηγμένη μεταποίηση, αεροδιαστημική, αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά, σχεδιασμό/κατασκευές και ενέργεια.

    Ειδικά για τις startups του τεχνολογικού κλάδου, δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής σε startup pitching sessions (παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών). Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τεχνολογικό κλάδο, με το Select Global Women in Tech (SGWIT) – δίκτυο εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο διεθνές πρόγραμμα mentoring με στόχο την εισαγωγή γυναικών επιχειρηματιών του κλάδου τεχνολογίας, στην αγορά των ΗΠΑ.

    Ειδικά προπαρασκευαστικά προγράμματα

    Η Enterprise Greece για πρώτη φορά οργανώνει την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο SelectUSA Summit, εξασφαλίζοντας προνομιακές τιμές συμμετοχής για τους εξαγωγείς και διαθέτοντας ειδικά προπαρασκευαστικά προγράμματα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των δράσεων και υπηρεσιών της για τη συγκεκριμένη αγορά. «Η συνεργασία αυτή με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για το φετινό SelectUSA Summit, συνάδει με τη στρατηγική πορεία της Enterprise Greece για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με καινοτόμα εργαλεία. Τέτοιες πρωτοπόρες συνεργασίες οδηγούν τις προσπάθειές μας σε ένα νέο επίπεδο. Η ελληνική εκπροσώπηση θα δώσει αναλόγως το στίγμα της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού», τόνισε η κυρία Αλεξανδροπούλου.

    Στελέχη της Enterprise Greece παρουσίασαν το συνολικό πρόγραμμα δράσεων για την αγορά-στόχο και περιέγραψαν λεπτομερώς, τους όρους, τις προϋποθέσεις, καθώς και τη διαδικασία συμμετοχής των εταιριών στο φετινό SelectUSA Summit, υποδεικνύοντας ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή συμμετοχής τους έως τις 30 Απριλίου 2021, στο σύνδεσμο: https://www.enterprisegreece.gov.gr/select-usa-summit-2021

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την αγορά των ΗΠΑ και από την παρουσία τους σε προηγούμενες διοργανώσεις, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού, Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pyramis Metallourgia Α.Ε, Νικόλαος Μπακατσέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Systems Sunlight S.A., Λάμπρος Μπίσαλας, ο New Business Development Director της Chipita S.A., Σωτήρης Σεϊμανίδης, ο οικονομικός διευθυντής της Kleemann S.A., Αριστείδης Ζέρβας και η ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της Siba Soft S.A., Ελένη Θεοδωρίδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέρνα Ενεργειακή: Παραμένει ο στόχος των 3.000 MW ακόμη και αν επιλεγεί η λύση της αποεπένδυσης από το Τέξας

    Βαρβαρέσος: Μείωση 30,15% στον κύκλο εργασιών το 2020 – Σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις για χρηματοδότηση της εταιρείας

    Unibios: Πτώση 12,5% στις ενοποιημένες πωλήσεις το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ