• Ενέργεια

    Ζερβός: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση τώρα του μνημονίου της ΔΕΗ

    • NewsRoom

    Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21 και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ


    Επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους επί του συνόλου των θεμάτων που αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη ΔΕΗ ζήτησε ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21 και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ. Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε, ξεχώρισε ειδικότερα το ζήτημα της προστασίας των συμφερόντων της ΔΕΗ.

    Επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως, οι δύο βασικοί όροι της συμφωνίας, που σχετίζονται με τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κατά το ήμισυ, μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, έχουν αποτύχει. Η πρότασή του, όπως κοινοποίησε, είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση, που θα προβλέπει το στόχο μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, αλλά και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που έχουν θεσπιστεί, μα σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης εναλλακτικών προμηθευτών στη λιανική.

    Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί, σήμερα, τη φθηνότερη λύση, όπως επεσήμανε ο κ. Ζερβός. Το επιχείρημα αυτό μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από τις διαμορφούμενες τιμές, στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αιολικά και φωτοβολταϊκά, συγκριτικά με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του, θα ήταν συμφέρον για τους μεγάλους καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανία, εμπορικές αλυσίδες, κ.α.) να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ ή, εναλλακτικά, να υπογράψουν διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ, με σκοπό να καλύψου τις ανάγκες τους σε ενέργεια. Αυτή η τελευταία επιλογή του συμβολαίου θα είναι άμεσα διαθέσιμη σε όσους ενδιαφέρονται για μια τέτοια λύση. Ο κ. Ζερβός πρόσθεσε ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη από πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

    Την πεποίθηση του ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 20% το 2020, έκανε επίσης γνωστή ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ. Εξήγησε τη θέση του, λέγοντας πως η ηλεκτροπαραγωγή από μόνη της δεν επαρκεί, αλλά είναι απαραίτητες και επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα, διασυνδέσεις και εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης των κτιρίων, ώστε να καταστεί δυνατό το σενάριο για το 32%, το 2030.

    Στον τομέα των διεθνών εξελίξεων, που επηρεάζουν και τη συνέχεια στην Ελλάδα, ο Ζερβός υπενθύμισε ότι στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ λαμβάνουν χώρα καθοριστικές αλλαγές, με πρωταγωνίστρια την πτώση του κόστους εγκατάστασης. Η πτώση αυτή αγγίζει πλέον περισσότερο από το 80% σε ό,τι αφορά στα φωτοβολταϊκά, ενώ στα αιολικά σημειώνει διαφορά της τάξης του 40%, συγκριτικά με το 2010. Επιπροσθέτως, αισθητή είναι η αύξηση των επενδύσεων, κυρίως κατά τα τελευταία πέντε έτη, όπου περισσότερα από τα δύο τρίτα των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Ζερβού, έχει παρατηρηθεί αλλαγή στον τρόπο υποστήριξης, αφού πλέον μετατοπίζεται, από το μοντέλο τω εγγυημένων τιμών, προς την πραγματοποίηση δημοπρασιών, αλλά και την απευθείας συμμετοχή στην αγορά, όπως οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

    Αισθητή πτώση στις τιμές της πράσινης ενέργειας έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν οι δημοπρασίες. Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, η τιμή της μεγαβατώρας σε αιολικά πάρκα της Σαουδικής Αραβίας και του Μεξικό έφτασε τα 20 ευρώ.

    Ο κ. Ζερβός θέλησε, ωστόσο, να επισημάνει τον κίνδυνο που ενδέχεται να ενέχουν οι δημοπρασίες, ως προς το να προκαλέσουν τη συρρίκνωση της συμμετοχής των μικρομεσαίων ενεργειακών επιχειρήσεων στην αγορά των ΑΠΕ, στοιχείο που θα λειτουργήσει αυτόματα προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Πρωτιά στις χρηματοδοτήσεις ενέργειας και ΑΠΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΙΝ: Προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Ήρων με στόχο την επέκταση σε ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ