• Ενέργεια

    Τζον Κατσιματίδης: O δισεκατομμυριούχος προειδοποιεί για δελτίο στα καύσιμα στις ΗΠΑ

    • Bloomberg
    Τζον Κατσιματίδης

    Τζον Κατσιματίδης πηγή: Bloomberg


    Η κρίση του ντίζελ στις ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι με το ενδεχόμενο ελλείψεων και δελτίων στα καύσιμα στην Ανατολική Ακτή, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης διυλιστηρίου και πρατηρίων καυσίμων Τζον Κατσιματίδης.

    «Δεν θα εκπλαγώ αν δω το ντίζελ να διατίθεται με δελτίο στην Ανατολική Ακτή αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της United Refining, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι χαμηλά και μπορεί να δούμε έλλειψη τους επόμενους μήνες».

    Τα αποθέματα καυσίμων της Ανατολικής Ακτής έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990. Τα εθνικά αποθέματα βρίσκονται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, καθώς οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής ντίζελ στον κόσμο.

    Οι αγορές καυσίμων βρίσκονται σε αναστάτωση από τότε που οι αυξανόμενες απαγορεύσεις κατά των ρωσικών προϊόντων περιόρισαν έναν από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας της Ευρώπης. Με τις εξαγωγές να αποστραγγίζουν τις δεξαμενές των ΗΠΑ, η Ανατολική Ακτή αισθάνεται πιο έντονα την πίεση λόγω της έλλειψης επαρκούς ικανότητας παραγωγής στην περιοχή.

    East Coast lost a third of capacity to produce fuels amid the pandemic
    Η Ανατολική Ακτή έχασε το ένα τρίτο της παραγωγικής δυναμικότητας καυσίμων εν μέσω της πανδημίας

    Τιμές ρεκόρ σε ντίζελ και βενζίνη

    Οι καταναλωτές αισθάνονται ήδη την πίεση. Οι τιμές του ντίζελ αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες 16 ημέρες και έφτασαν το νέο ρεκόρ των 5,553 δολαρίων το γαλόνι την Τρίτη. Παράλληλα, οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν νέο ρεκόρ στα 4.404 δολάρια το γαλόνι.

    Οι προμήθειες καυσίμων είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα, αφού τα διυλιστήρια ανέστειλαν τα αναπτυξιακά πλάνα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση αποδεκατίστηκε λόγω της παραμονής των ανθρώπων στα σπίτια τους.

    Η Ανατολική Ακτή υπέστη ιδιαίτερο πλήγμα αφού η Philadelphia Energy Solutions έκλεισε οριστικά το διυλιστήριο της, το οποίο τροφοδοτούσε ολόκληρη την περιοχή, το 2019 μετά από έκρηξη.

    Αρκετές εταιρείες εργάζονται ήδη με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά ντίζελ προκειμένου να κρατήσουν τα φορτηγά βυτία στο δρόμο. Η Pilot Flying J, η οποία διαχειρίζεται σταθμούς για στάση φορτηγών, υιοθέτησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει πλήρως τροφοδοτημένες ορισμένες αγορές της Ανατολικής Ακτής, σύμφωνα με τον Brad Jenkins, ανώτερο αντιπρόεδρο εφοδιασμού και διανομής. Η εταιρεία «λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλίσει επιπλέον εφοδιασμό και να κινητοποιήσει τον στόλο μας για να παραδώσει ντίζελ σε περιοχές με περιορισμένη διαθεσιμότητα, όπως η Βιρτζίνια και η Τζόρτζια», όπως είπε.

    Τα αποθέματα βενζίνης έχουν επίσης μειωθεί, καθώς τα διυλιστήρια των ΗΠΑ μεγιστοποίησαν την παραγωγή ντίζελ αυτή την άνοιξη για να καλύψουν το ξαφνικό διεθνές έλλειμμα. Ωστόσο, ο Κατσιματίδης, η εταιρεία του οποίου διαθέτει και λειτουργεί 350 πρατήρια καυσίμων, δεν περιμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη στη βενζίνη, αλλά ότι απλά θα είναι πολύ ακριβή.

    «Οι οδηγοί θα πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές βενζίνης που έχουν πληρωθεί ποτέ για αυτή την εποχή», εκτίμησε. Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών θα ξεπεράσουν τους αριθμούς που είδαμε πέρυσι, συμπλήρωσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εντείνονται οι φόβοι για τις προμήθειες βενζίνης- Αύξηση της τιμής



    ΣΧΟΛΙΑ