• Ενέργεια

    Τουρκία: Στο Γιαβούζ ο υπ. Ενέργειας- «Θα φέρουμε κι άλλο πλοίο»

    • NewsRoom

    Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz


    Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις από τα δύο τουρκικά σκάφη, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο «Γιαβούζ», ακόμη ένα προγραμματίζεται να καταφθάσει στην περιοχή.

    Δίνοντας πληροφορίες για τις πρώτες ενέργειες των γεωτρήσεων, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως οι έρευνες έχουν φτάσει σε βάθος 1.710 μέτρων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού, που είχε ως στόχο να επιθεωρήσει το σκάφος, ο Ντονμέζ είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τουρκική φρεγάτα, αλλά και ένα σκάφος περιπολίας του Λιμενικού συνόδευαν το «Γιαβούζ», κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Ντονμέζ.

    Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός, «Το «Φατίχ» συνεχίζει τη γεώτρηση στην περιοχή Finike-1, όπου η Τουρκία έχει άδεια. Το «Γιαβούζ» συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην περιοχή Karpaz-1. Το πλοίο σεισμικής εξερεύνησης «Oruc Reis» θα συμμετάσχει στις εργασίες αυτές από τα τέλη Αυγούστου».

    Αντιδράσεις έχουν προκληθεί ήδη από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει στείλει ήδη δύο γεωτρύπανα, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», όπως και ένα ερευνητικό σκάφος, στα νερά ανοικτά της Κύπρου, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας, που κάνει λόγο για υπονόμευση της ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο υπουργός Ενέργειας, μάλιστα, προχώρησε και σε μια προκλητική ανάρτηση στο Twitter, αποκαλώντας το Γιαβούζ «Το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες».

    Στο μήνυμά του που συνοδεύεται και από 4 φωτογραφίες, ο κ. Ντονμέζ αναφέρει ότι μαζί του ήταν ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας», Χασάν Τατσόι.

    «Επιθεωρήσαμε επιτόπου τις εργασίες, λάβαμε πληροφόρηση. Το Γιαβούζ, λαμβάνοντας στήριξη από το έθνος μας, θα συνεχίσει την γεώτρηση», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ