• Ενέργεια

    TotalEnergies: Συμφωνία μαμούθ με το Ιράκ για ενεργειακά έργα ύψους 27 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom

    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies


    Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για ένα ενεργειακό έργο ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθυστερούσε εδώ και καιρό, αναβιώνοντας μια συμφωνία που η Βαγδάτη ελπίζει ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα.

    Όπως αναφέρει το reuters, η συμφωνία που είχε υπογραφεί αρχικά το 2021 προέβλεπε την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την TotalEnergies με αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο Ιράκ για 25 χρόνια.

    Ωστόσο, έχει κολλήσει αρκετές φορές εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Ιρακινών πολιτικών για τους όρους.

    Μετά την ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης την Τρίτη ότι συμφώνησε να λάβει μικρότερο μερίδιο από το αρχικά ζητούμενο στο έργο, ύψους 30%, η TotalEnergies ανέφερε σε δήλωση ότι θα κατέχει το 45% των μετοχών, με την QatarEnergy να κατέχει το υπόλοιπο 25%.

    Η γαλλική εταιρεία είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ιρακινή κυβέρνηση «είναι ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα για ξένες επενδύσεις στη χώρα».

    Το Ολοκληρωμένο Έργο Ανάπτυξης Αερίου στοχεύει στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

    Η TotalEnergies είπε ότι θα αναπτύξει επιπλέον μια ηλιακή μονάδα ισχύος 1 GW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Βασόρας, καλώντας την σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power να συμμετάσχει στο έργο.

    Διαβάστε ακόμη:

    TotalEnergies: Κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της



    ΣΧΟΛΙΑ