• Ενέργεια

    TotalEnergies: Πουλά το μερίδιό της στην κοινοπραξία με την ρωσική Novatek

    • NewsRoom
    Πατρίκ Πουγιανέ, TotalEnergies

    Πατρίκ Πουγιανέ, TotalEnergies


    Στην πώληση του μεριδίου της στην Terneftegaz, μια κοινοπραξία που είχε δημιουργήσει με την ρωσική πετρελαϊκή  Novatek, προχωρά η TotalEnergies.

    «Το κλείσιμο αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, υποκείμενο στους συνήθεις όρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία.

    Η γαλλική εταιρία βρέθηκε υπό πίεση αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις της με την Terneftegaz, αφότου η εφημερίδα Le Monde έγραψε πως η εταιρία παρείχε συμπυκνωμένο αέριο το οποίο μετατράπηκε αργότερα σε κηροζίνη που χρησιμοποιήθηκε σε δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η TotalEnergies ανέφερε πως αυτή η εκποίηση είχε σχεδιαστεί πριν εμφανιστεί η αντιπαράθεση και πως είχε στείλει αίτημα έγκρισης της συμφωνίας στις ρωσικές αρχές στις 8 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τη Le Monde, η κοινοπραξία της εταιρίας Terneftegaz ενεπλάκη στη προμήθεια συμπυκνωμένου αερίου για την παρασκευή καυσίμου αεριωθούμενων που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

    Η TotalEnergies επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα παραγάγει συμπυκνωμένο αέριο από κοινού με τη Novatek στη Ρωσία που καταλήγει σε καύσιμο αεριωθούμενων, αλλά είπε πως αυτό προοριζόταν όλο για εξαγωγή.

    Η Global Witness, που βοήθησε τη Le Monde να συμπληρώσει την έρευνα, είπε πως η TotalEnergies αντιφάσκει στις ανακοινώσεις της και πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΑΙΠΕΔ: Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings την μοναδική δεσμευτική προσφορά για την ΛΑΡΚΟ

    Νιγηρία: Η οικονομία αναπτύχθηκε 3,5% το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ