• Ενέργεια

    Το colpo grosso της Βρετανίας για την εισαγωγή ρωσικού ντίζελ


    Αν και εδώ και πολλές εβδομάδες η Βρετανία έχει επιβάλλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού ντίζελ, φαίνεται πως βρήκε τρόπο να διατηρήσει την εισαγωγή του πετρελαίου χωρίς να το εμπορεύεται άμεσα από την Ρωσία.

    Μέχρι στιγμής, καμία αποστολή ντίζελ δεν έγινε από το ρωσικό λιμάνι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, υπήρξε μόνο μία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων από την Vortexa, Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από τα περισσότερα από 160.000 βαρέλια που λαμβάνονταν κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, τον Φεβρουάριο.

    Η παράκαμψη της Ρωσίας

    Παρά την τεράστια βουτιά στην άμεση ροή, το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να έρχεται από την Αμβέρσα, καθώς έχουν αυξηθεί οι παραδόσεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Άλλωστε ο Μάρτιος ήταν ο μήνας  που η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

    Είναι “αρκετά πιθανό, αν όχι πιθανό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό ντίζελ, αν και αναμεμειγμένα από Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα”, ανέφερε σε σημείωμά της η Facts Global Energy. Η οριστική απόδειξη ότι τα ρωσικά καύσιμα εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις βρετανικές ακτές μέσω του Βελγίου είναι δύσκολη.

    Κόμβος εμπορίας πετρελαίου η Αμβέρσα

    Τα βαρέλια μεταφέρονται από την Αμβέρσα που έγινε πλέον κόμβος εμπορίας πετρελαίου Ένα άτομο που εμπλέκεται στην αγορά ντίζελ δήλωσε ότι ρωσικό προϊόν εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Βελγίου. Τέσσερις ακόμη είχαν είτε ακούσει για ρωσικό προϊόν που έφτανε στη χώρα μέσω Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, είτε πίστευαν ότι η αποστολή αυτή θα μπορούσε να έχει συμβεί. Αρκετοί άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί ή λιγότερο σίγουροι.

    Από τη στιγμή που το υγρό φορτίο αντλείται, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί, δήλωσε ο Krien van Beek, μεσίτης στην Odin-RVB Tank Storage B.V., μια παγκόσμια μεσιτική εταιρεία αποθήκευσης. Η πλήρης απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εισαγωγή ντίζελ από τη Ρωσία – ακόμη και απευθείας – δεν τίθεται σε ισχύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν υπάρχει επίσης γενική απαγόρευση των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή.

    Διαβάστε επίσης

    Latvijas Gaze: Οι λετονικές εταιρείες ενέργειας αγοράζουν αέριο με ευρώ

    EDPR: Στα €265 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2022 – Αύξηση 87% από το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ