• Ενέργεια

    Ρωσία: Ξεκινούν και πάλι το Σάββατο οι ροές φυσικού αερίου – Πτώση στις ευρωπαϊκές τιμές

    • Bloomberg


    Η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αναμένεται να φέρει ανακούφιση στις αγορές, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για περισσότερες διακοπές αυτόν τον χειμώνα.

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ροές θα αρχίσουν ξανά το Σάββατο στο 20% της χωρητικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί, αναφέρει το bloomberg. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη παραμένει η ανησυχία, καθώς κάθε φορά που η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, υπάρχει ο φόβος μήπως δεν τον επανεκκινήσει.

    Τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του φυσικού αερίου σημείωσαν βουτιά έως και 11,5%, αλλά αντιστάθμισαν ορισμένες από τις απώλειες καθώς οι έμποροι έλαβαν υπόψη τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής προμηθειών από τον αγωγό. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι δεν θα βασιστεί στον Nord Stream για τις προμήθειές της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η μοναδική τουρμπίνα που λειτουργεί στο σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Αυτό σημαίνει περίπου κάθε 42 ημέρες, με τις επόμενες εργασίες να γίνονται στα μέσα Οκτωβρίου.

    Στην Ευρώπη πάντως, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι αυτές οι ροές θα χρησιμοποιούνται συνεχώς κατά τους ψυχρότερους μήνες ως ένας τρόπος συμπίεσης των χωρών της ηπείρου λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε την Πέμπτη ότι η χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Tass.

    Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούλιο, λίγο μετά την εποχική συντήρηση του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.

    Κανονικά, ο αγωγός χρησιμοποιεί έξι μεγάλες τουρμπίνες και δύο μικρότερες, αλλά αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας με την Gazprom να επιρρίπτει τις ευθύνες στις κυρώσεις της Δύσης, που διέκοψαν τη συντήρηση και τις επισκευές.

    Low supplies from Gazprom escalate energy crisis in Europe
    Οι χαμηλές προμήθειες από την Gazprom κλιμακώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για αναταράξεις. Ο αγώνας δρόμου της περιοχής για αποθήκευση φυσικού αερίου για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης οδήγησε τα ποσοστά αναπλήρωσης στο επίπεδο που είχαν βάλει στόχο οι χώρες δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αμβλύνοντας την άμεση απειλή.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα υποχωρούσαν νωρίτερα μέχρι και 11,3% στα 215,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Καταγράφουν απώλειες άνω του 30% αυτή την εβδομάδα, τις μεγαλύτερες από τις 11 Μαρτίου.

    Η ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία για τον επόμενο χρόνο ενισχύονταν μέχρι και 5,1%, στα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των τιμών δεν θα είναι αρκετά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Και πέμπτο FSRU μέχρι το τέλος του 2023

    Reuters: Πλαφόν με… εξαιρέσεις βάζει η Κομισιόν στο ρεύμα



    ΣΧΟΛΙΑ