Ενέργεια

Ρωσία: Ετοιμάζει διάταγμα για απαγόρευση πώλησης πετρελαίου σε όσους εφαρμόσουν το πλαφόν

  • NewsRoom
Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας


Προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και τους traders, να πουλούν ρωσικό πετρέλαιο σε όσους συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Όπως αναφέρει στο Bloomberg άτομο με γνώση του θέματος, το διάταγμα θα απαγορεύει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν. Πάντως, η πηγή δεν έδωσε ακριβή ορισμό για το πώς θα ορίζεται η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό.

Το διάταγμα θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια για ρωσικό αργό ή προϊόντα του και θα απαγορεύει την αποστολή φορτίων που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, ανέφερε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, νωρίτερα, επιχειρούσε να λύσει το αδιέξοδο σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το πλαφόν. Οι διπλωμάτες ανέστειλαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ένα ανώτατο όριο περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο των τιμών παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφές πόσο αντίκτυπο θα είχε στο εμπόριο ένα πλαφόν ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση, καθώς οι επίσημοι υποστηρικτές του πλαφόν απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η απόφαση στην πραγματικότητα απευθύνεται σε άλλους μεγάλους καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές παροχές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από το πλαφόν για το ρωσικό αργό. Τόσο η Ινδία, όσο και χώρες όπως η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε αυτή την φάση, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται πλέον σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που συζητείται για το πλαφόν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα προμηθεύει ενεργειακούς πόρους σε όσους συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν. Αντ’ αυτού, η χώρα θα ανακατευθύνει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο σε άλλους εταίρους ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.ΣΧΟΛΙΑ