• Ενέργεια

    Reuters: Υποχώρησε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ποια η αιτία


    Μετά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας του Nord Stream 1, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,8%.  Ο αγωγός – η κύρια οδός του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου σε μειωμένα επίπεδα μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με το Reuters που επικαλέστηκε άτομα με γνώση του ζητήματος.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα όμως, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, θα ξαναρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρησή του. “Εργαζόμαστε με το σενάριο ότι δεν θα επιστρέψει (ο αγωγός) σε λειτουργία”, τόνισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

    Σε «αναμμένα κάρβουνα» η αγορά

    Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι έμποροι φυσικού αερίου αξιολογούν τυχόν ενδείξεις σχετικά με το αν ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά τις 10ήμερες εργασίες συντήρησης. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και η αγορά βρίσκεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    “Η προοπτική να μην συνεχιστούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά την τρέχουσα περίοδο συντήρησης δημιουργεί ουσιαστικούς άμεσους κινδύνους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη”, ανέφερε η Jefferies Group LLC.

    Η Gazprom δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι ο Nord Stream δεν θα λειτουργήσει εκ νέου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Υπήρξαν όμως κάποιες ενδείξεις ότι οι εργασίες μπορεί να πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, με κάποιες μικρές ποσότητες φυσικού αερίου να αποστέλλονται μέσω του αγωγού την Τρίτη στο πλαίσιο τεχνικών διαδικασιών.

    Εγκαταστάσεις του Αγωγού Nord Stream

    Τα προβλήματα στο Nord Stream 1

    Η Γερμανία σκοπεύει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα για να διαπιστώσει αν έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy που συντηρούσε στον Καναδά. Το εξάρτημα επέστρεφε αεροπορικώς στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτή την εβδομάδα, και στη συνέχεια αναμένεται να σταλεί στη Ρωσία, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

    Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – υποχώρησε κατά 1,8% και έκλεισε στα 154,46 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκλεισε με άνοδο 12%.

    Πως επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα τις προμήθειες αερίου

    Εν τω μεταξύ, το ακραίο κύμα καύσωνα συνεχίζει να πλήττει τη δυτική Ευρώπη, αυξάνοντας την ανάγκη για ψύξη. Η γαλλική τιμή ρεύματος σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2009, καθώς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πιέζεται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες σημείωσαν ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου και πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλο το Λονδίνο.

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου της Νορβηγίας Gassco ανέφερε ότι η χωρητικότητα του δικτύου Segal, το οποίο συνδέει τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει περιοριστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

    Διαβάστε επίσης

    Reuters: Ξεκινάει η ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream την Πέμπτη

    Citi-Morgan Stanley: Sell-οff και ύφεση στην Ευρώπη, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ