• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi-Morgan Stanley: Sell-οff και ύφεση στην Ευρώπη, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

    • Bloomberg

    Jane Fraser, CEO Citi-James Gorman, CEO Morgan Stanley


    Προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο η Ευρώπη, η οποία αναζητεί τρόπους να διαχειριστεί τη μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει από τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου, με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν να δηλώνει ότι η Ευρώπη «εργάζεται για το σενάριο όπου ο αγωγός δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», αναφέρει.

    Η Ρωσία είχε προγραμματίσει να επαναφέρει τη διαδικασία της απρόσκοπτης ροής φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream στις 21 Ιουλίου μετά από προγραμματισμένη συντήρηση.

    Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι η σύνδεση ενδέχεται να μην επιστρέψει, ειδικά μετά τη μείωση των ροών από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων.

    ‘Υφεση και sell-off

    Δεδομένη θεωρεί την ύφεση η Citi, στο σενάριο που η παροχή φυσικού αερίου διακοπεί, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να χάνουν ακόμα και 10%, ενώ και η Morgan Stanley προβλέπει πιθανή μια ύφεση εφόσον περιοριστεί η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Σε σημείωμά της η Citi, με επικεφαλής της αναλύτρια Beata Manthey, ανέφερε ότι η πιθανότατα για πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιστροφή σε μία κανονική ροή.

    Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συνεχίζει η τράπεζα, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 1%, γεγονός που θα σήμαινε συρρίκνωση 10% στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους 12 μήνες.

    «Μια ευρωπαϊκή ύφεση που θα προκληθεί από το κλείσιμο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την επακόλουθη συρρίκνωση κατά 10% του EPS θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των μετοχών κατά 10% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα».

    Morgan Stanley:Πρόσκαιρο ράλι ανακούφισης

    Στη Morgan Stanley, οι οικονομολόγοι βλέπουν μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ ως πιθανή εφόσον οι ροές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή μειωθούν, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 9,6% τον Σεπτέμβριο.

    Εάν οι ροές φυσικού αερίου του Nord Stream ξαναρχίσουν στις 21 Ιουλίου στα επίπεδα πριν από τη συντήρηση, οι ευρωπαϊκές μετοχές και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να κερδίσουν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

    «Δεδομένων των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με χαμηλότερη ή μηδενική ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, αναμένουμε ένα πρόσκαιρο ράλι ανακούφισης λόγω του κινδύνου ακόμη μεγαλύτερης διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές μετοχών και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Robert Pulleyn.

    Οι συνέπειες

    Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της Ευρώπης και οι χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Η Γερμανία εξαρτάται έντονα από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών έχει ωθήσει τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE να ζητήσει από την κυβέρνηση ένα σχέδιο διάσωσης.

    Η Κομισιόν αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα.

    Εξετάζει ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά.

    Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περικοπές στην κατανάλωση, εάν χρειαστεί αργότερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει διπλάσια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. αυτή την εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ