• Ενέργεια

    Πρότυπο πράσινης οικονομίας η Χάλκη – Εγκαίνια παρουσία Μητσοτάκη (pics)

    • NewsRoom


    Στη Χάλκη μετέβη το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands.

    Το νησί θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

    Για το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου ξεκινάει μια νέα, πράσινη εποχή.

    Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.

    Η επιλογή της Χάλκης ως του πρώτου GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι κάτοικοι του νησιού, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-MΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, έχουν ήδη ξεκινήσει την εγγραφή τους ως μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON.

    Η Ενεργειακή Κοινότητα εξασφαλίζει στα μέλη της μείωση ή και μηδενισμό των χρεώσεων για το ρεύμα, με τη μέθοδο του συμψηφισμού της ενέργειας που καταναλώνουν με εκείνη που παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 μεγαβάτ το οποίο αποτελεί δωρεά της ΔΕΗ.

    Το όφελος υπολογίζεται συνολικά σε 180.000-250.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η «πράσινη» ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες της Ρόδου με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.800 τόνους ετησίως.

    Εκτός από τον πρωθυπουργό, στην ειδική εκδήλωση, έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάλκη: Σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο GR-eco Island – Πρότυπο πράσινης οικονομίας

    Ρεβυθούσα: Δρομολογείται η δυνατότητα φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων με φυσικό αέριο

    Κώστας Σκρέκας: Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ