• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Βαδίζει σε εβδομαδιαία άνοδο εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο ετοιμάζεται να κλείσει με κέρδη την τρέχουσα εβδομάδα, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στην κρίσιμη ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για την οικονομία των ΗΠΑ.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate ξεπέρασαν τα 93 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισαν 2,5% χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

    Το αργό σημείωσε ράλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν η Σαουδική Αραβία επισήμανε το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ για να σταθεροποιήσει μια ασταθή αγορά, κίνηση που υποστηρίζουν και άλλα μέλη του καρτέλ, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.

    WTI buoyed by signs of a tightening global market
    Το WTI ενισχύθηκε με φόντο τα σημάδια σύσφιξης της παγκόσμιας αγοράς

    «Πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα προς το τέλος του έτους», δήλωσε ο Helge Andre Martinsen, αναλυτής πετρελαίου στην DNB Bank ASA.

    «Οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου φαίνονται υπερβολικές, κατά την άποψή μας, και οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να υποστηρίξουν τη ζήτηση για το καύσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της τάσης αλλαγής του αερίου σε πετρέλαιο».

    Το πετρέλαιο έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του από τον Ιούνιο λόγω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αλλά φαίνεται να έχει βρει ένα κατώτατο όριο γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα.

    Η προοπτική αναζωογόνησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των εξαγωγών, έχει επιβαρύνει το ήδη πτωτικό κλίμα πρόσφατα.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του WTI ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 0,9% στα 93,36 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια του ίδιου μήνα του brent κέρδισαν 0,8% φτάνοντας στα 100,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο βοήθησε τις κινεζικές μεγάλες εταιρείες PetroChina και Cnooc να σημειώσουν κέρδη, ακολουθώντας τους διεθνείς κολοσσούς όπως η BP Plc και η Exxon Mobil.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Νορβηγία επενδύει στο ηλιακό πρότζεκτ της Ινδίας

    Τουρκία: Διπλασιάζονται οι εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία

    «Καμπανάκι» Σαουδικής Αραβίας: «O OPEC+ μπορεί να μειώσει την παραγωγή»



    ΣΧΟΛΙΑ