• Διεθνής πολιτική

    Η Νορβηγία επενδύει στο ηλιακό πρότζεκτ της Ινδίας


    Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας πρόκειται να επενδύσει σε πρότζεκτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια της Ινδίας.

    Το Climate Investment Fund της Νορβηγίας και η μεγαλύτερη συνταξιοδοτική εταιρεία της χώρας, η KLP, πρόκειται να επενδύσουν σε ένα έργο ηλιακής ενέργειας 420 μεγαβάτ που αναπτύσσεται στο Ρατζαστάν της Ινδίας.

    Τα δύο μέρη θα επενδύσουν περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ινδικές ρουπίες (περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια) για μερίδιο 49% στο έργο Thar Surya 1, το οποίο κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία Enel Green Power.

    Τι ανακοίνωσε η Νορβηγική πρεσβεία

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ινδία, το Climate Investment Fund πρόκειται να διαθέσει 10 δισεκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας (περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια) σε έργα τα επόμενα πέντε χρόνια. Η πρεσβεία περιέγραψε επίσης την Ινδία, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του πλανήτη το επόμενο έτος, ως «αγορά προτεραιότητας».

    Αυτό συμβαίνει καθώς το αναπτυξιακό ίδρυμα της Νορβηγίας, η Norfund — που διαχειρίζεται το Climate Investment Fund — και η Enel Green Power έχουν δημιουργήσει μια στρατηγική επενδυτική εταιρική σχέση με επίκεντρο την Ινδία.

    «Αυτή είναι η πρώτη επένδυση που κάνουμε με την Enel και μαζί έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες να συνεισφέρουμε με παρόμοιες επενδύσεις στην Ινδία τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Tellef Thorleifsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Norfund, σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

    Τι αναφέρει η Norwegian Petroleum

    Ενώ επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας την καθιστούν σημαντικό εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων. «Τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία προμήθευσε μεταξύ 20 και 25 τοις εκατό της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η Norwegian Petroleum.

    «Σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγονται στο νορβηγικό ράφι εξάγεται και μαζί, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερβαίνουν το ήμισυ της συνολικής αξίας των νορβηγικών εξαγωγών αγαθών», προσθέτει.

    Πού στοχεύει η Ινδία

    Το Υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας λέει ότι, τα τελευταία επτάμισι χρόνια, η ηλιακή ισχύς της χώρας έχει αυξηθεί από περίπου 2,6 γιγαβάτ σε πάνω από 46 γιγαβάτ.

    Η Ινδία θέλει η δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών – να φτάσει τα 175 GW φέτος, ένας δύσκολος στόχος. Στις 30 Ιουνίου, η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών, ήταν 114,07 GW, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας της Ινδίας για τις νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Παρά τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ινδία εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Στα τέλη Ιουνίου, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στη συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής της Ινδίας ήταν 58,5%, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

    Συμφέρουσα και για την Ευρώπη η συνεργασία

    Το νορβηγικό ενδιαφέρον για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας αντιπροσωπεύει το τελευταίο παράδειγμα σημαντικών οργανισμών και επιχειρήσεων που κάνουν έχουν επενδύσει στη χώρα.

    Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE και η ινδική Tata Power ανακοίνωσαν μια συνεργασία που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ινδία.

    «Η Ινδία διαθέτει εξαιρετικούς αιολικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας», δήλωσε σε δήλωση ο Sven Utermohlen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ