• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Πιθανή επαναφορά κυρώσεων για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μετά τον νέο αποκλεισμό της Ματσάδο από τις εκλογές

    • NewsRoom
    Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

    Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα


    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση δικαστηρίου της Βενεζουέλας που εμπόδισε την ηγέτη της αντιπολίτευσης να είναι υποψήφια για την προεδρία στις εκλογές φέτος, προσθέτοντας ότι αναθεωρεί την πολιτική κυρώσεων στο λατινοαμερικανικό έθνος.

    Η απόφαση να αποκλειστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο (Maria Corina Machado) «δεν συνάδει με τη δέσμευση των εκπροσώπων του Νικολά Μαδούρο να διεξαγάγουν ανταγωνιστικές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα το 2024», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλλερ.

    Η απόφαση της 26ης Ιανουαρίου φέρνει την κυβέρνηση Μπάιντεν στη δύσκολη θέση να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και χρυσού που είχε αναστείλει για να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Έπειτα από τη σύλληψη τριών βοηθών της Ματσάδο για  υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «συνωμοσία για τη δολοφονία του Μαδούρο», σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

    Το State Department ανέφερε ότι η δικαστική διαδικασία της Παρασκευής «στερούνταν βασικών στοιχείων, καθώς η Ματσάδο ούτε έλαβε αντίγραφο των καταγγελιών εναντίον της, ούτε της δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς». Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων γεγονότων, «οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν αυτήν τη στιγμή την πολιτική κυρώσεων στη Βενεζουέλα».

    Το δικαστήριο δήλωσε την Παρασκευή ότι επικυρώνει μια απόφαση του 2021 από το Γραφείο Ελεγκτών που απαγόρευε στη Ματσάδο, η οποία προηγούταν στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, να είναι υποψήφια για δημόσια αξιώματα για 15 χρόνια.

    «Ο Μαδούρο και το εγκληματικό σύστημά του αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον χειρότερο δρόμο για αυτούς: αυτόν των νοθευμένων εκλογών», έγραψε η Ματσάδο σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος να συνεχίσει να αγωνίζεται για ελεύθερες εκλογές. «Ας μην υπάρχει αμφιβολία, πάμε μέχρι το τέλος».

    Ενώ η Ματσάδο είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «σκότωσε» τη λεγόμενη «Συμφωνία των Μπαρμπάντος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μαδούρο, Χόρχε Ροντρίγκες, υποστήριξε  ότι η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τον μηχανισμό που καθιερώθηκε στη συμφωνία και θα πραγματοποιήσει εκλογές φέτος όπως είχε υποσχεθεί.

    Παρά τις κινήσεις της Βενεζουέλας, οι επενδυτές ομολόγων έχουν κρατήσει ως επί το πλείστον τα στοιχήματά τους ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε αναστολή. Τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2027 διαπραγματεύθηκαν αργά την Παρασκευή στα 21,4 σεντς, σύμφωνα με την ενδεικτική τιμολόγηση που συνέταξε το Bloomberg, 2 σεντς χαμηλότερα από το υψηλό τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά ακόμα πολύ πάνω από το εύρος των 10 λεπτών όπου διαπραγματεύονταν πριν από τη Συμφωνία των Μπαρμπάντος.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Πιθανή επαναφορά κυρώσεων για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μετά τον νέο αποκλεισμό της Ματσάδο από τις εκλογές

    Πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ