• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Συνεχίζει το ράλι – Πάνω από τα 131 δολάρια το brent

    • Bloomberg
    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 35% από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 την Τρίτη.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσης ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους και οι εταιρείες κολοσσοί Shell και BP σταματούν τις νέες αγορές εμπορεύματος από την χώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι προς το παρόν απρόθυμα να προχωρήσουν σε ανάλογη δέσμευση.

    Η εισβολή στην Ουκρανία έχει ταράξει τις αγορές εμπορευμάτων από τα μέταλλα έως τα σιτηρά και πυροδότησε ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε νέο σοκ, την περίοδο που οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία.

    Οι τράπεζες και οι έμποροι προβλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές του αργού.

    Oil prices pushed higher after the U.S. banned Russian imports
    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ

    Το αμερικανικό WTI παράδοσης Απριλίου αυξάνεται κατά 2,1%, στα 126,32 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από την άνοδο κατά 3,6% που σημείωσε την Τρίτη.

    Το brent παράδοσης Μαΐου εκτινάχθηκε κατά 2,5%, στα 131,22 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Την Τρίτη έκλεισε με κέρδη 3,9%.

    Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν περίπου το 3% του συνόλου των αποστολών αργού που έφτασαν στις ΗΠΑ πέρυσι.

    «Η Ευρώπη δεν ακολουθεί το παράδειγμά της Αμερικής, πολύ απλά επειδή δεν μπορεί ακόμη», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς για την Oanda Asia Pacific. «Αυτό ανακουφίζει κάπως την ένταση στις αγορές πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent πιθανότατα θα παγιωθεί μεταξύ 120 και 130 δολαρίων αυτήν την εβδομάδα».

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι συνομιλεί με τους παραγωγούς πετρελαίου για την παροχή επιπλέον προμήθειας και ότι υπάρχει σημαντική πλεονάζουσα χωρητικότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρετανία: Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα τερματιστούν μέχρι τα τέλη του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ