• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι – Πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο κινήθηκε πιο κοντά στο όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, αφού τα αποθέματα σε έναν σημαντικό κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ υποχώρησαν σε κρίσιμα επίπεδα, υπογραμμίζοντας το διευρυνόμενο παγκόσμιο έλλειμμα.

    Το West Texas Intermediate βρέθηκε για λίγο πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετά από το άλμα 3,6% που κατέγραψε την Τετάρτη.

    Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν λίγο κάτω από τα 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 και βρέθηκαν κοντά στα λειτουργικά ελάχιστα.

    «Ο φόβος μου σε αυτή την αγορά είναι ότι έχουμε χάσει τόσα πολλά αποθέματα», δήλωσε στο Bloomberg TV η Amrita Sen, συνιδρύτρια και επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία Energy Aspects.

    «Αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι ότι το Cushing είναι στεγνό».

    Oil Surges to Highest Since August 2022 | Plunging inventories are helping to drive rally toward $100
    Το πετρέλαιο εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022

    Τα συνολικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δίνοντας το στίγμα για το πόσο γρήγορα σφίγγει η αγορά λόγω των περικοπών της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

    Το WTI έχει εκτιναχθεί κατά περίπου ένα τρίτο από τα τέλη Ιουνίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τις αρχές του 2022, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε έλλειμμα έως και 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο.

    Αναπόφευκτη η άνοδος πάνω από τα 100 δολάρια

    Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να αποδεικνύεται ανθεκτική, πολλοί στην αγορά βλέπουν τώρα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι αναπόφευκτη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται το ράλι του δολαρίου και παραμένουν έντονες οι ανησυχίες για τα υψηλά παγκόσμια επιτόκια .

    Cushing Crude Stockpiles Are Approaching Critical Levels | Plummeting supply is pushing up prompt price spread
    Τα αποθέματα αργού στο Cushing πλησιάζουν σε κρίσιμα επίπεδα

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του WTI αυξάνονταν νωρίτερα κατά 1%, στα 94,62 δολάρια το βαρέλι, έχοντας εκτιναχθεί έως τα 95,03 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent, που λήγουν την Παρασκευή, εκτινάχθηκαν κατά 0,9%, στα 97,38 δολάρια το βαρέλι.

    «Είναι θέμα χρόνου να σπάσει το Brent τα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

    «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ξέσπασμα θα είναι σχετικά βραχύβιο, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης που πιθανότατα θα ασκηθεί στον ΟΠΕΚ+ για να χαλαρώσει τις περικοπές της προσφοράς».

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρετανία: Ο Σούνακ ενέκρινε άδεια για νέο κοίτασμα πετρελαίου

    ΥΠΕΝ: Προ των πυλών η πρώτη Εθελοντική Αγορά Άνθρακα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Πού θα φτάσουν πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα



    ΣΧΟΛΙΑ