• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι – Πάνω από τα 118 δολάρια το brent

    • Bloomberg
    δεξαμενές πετρελαίου

    δεξαμενές πετρελαίου


    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε για τέταρτη ημέρα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού αργού για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αν και ορισμένα βασικά μέλη της παραμένουν αντίθετα σε μια τέτοια κίνηση προς το παρόν.

    Το West Texas Intermediate ξεπέρασε τα 114 δολάρια το βαρέλι μετά από άλμα 18% τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε ότι αναμένει από τους ηγέτες να συζητήσουν, αλλά μάλλον δεν θα εγκρίνουν ακόμη, περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Brent contract spreads have ballooned after Russia's invasion of Ukraine
    Οι αποδόσεις των συμβολαίων Brent έχουν εκτοξευτεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

    Υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με τη στόχευση του ρωσικού πετρελαίου. Η Γερμανία βασίζεται στις εισαγωγές αργού από τη Μόσχα και μέχρι στιγμής έχει απορρίψει ενδεχόμενο εμπάργκο, ενώ η Ουγγαρία είναι επίσης αντίθετη. Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τα 27 κράτη. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη.

    «Η ΕΕ είναι ήδη διχασμένη — αμφιβάλλω πολύ ότι θα βγει κάτι από αυτό — αλλά παρόλο που φαίνεται να είναι δύσκολο, το αργό μπορεί να μην χαλαρώσει μέχρι να απορριφθεί ξεκάθαρα η προτεινόμενη απαγόρευση της ΕΕ», επισήμανε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

    Τα συμβόλαια Απριλίου του  West Texas Intermediate, που λήγουν την Τρίτη, ενισχύθηκαν κατά 2% στα 114,32 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης. Τα συμβόλαια Μαΐου, ενισχύθηκαν κατά 2,5%, στα 112,69 δολάρια.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του brent ενισχύθηκαν κατά 2,5%, στα 118,56 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Ο Όμιλος Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο,κατά την ανακοίνωση της εκτίναξης των εσόδων του, προειδοποίησε ότι αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δεν έχουν ακριβύνει όλα τα καύσιμα!



    ΣΧΟΛΙΑ