• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Ράλι πυροδότησε η αισιοδοξία για χαλάρωση των μέτρων κατά του Covid στην Κίνα

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι καθώς τα εμπορεύματα και οι μετοχές στην Ασία σημείωσαν άνοδο λόγω της αισιοδοξίας για πιθανή χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid που έχει εφαρμόσει η Κίνα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3%, και βαδίζουν για δέυτερη εβδομαδιαία άνοδο, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κίνα μπορεί να αλλάξει την πολιτική της για το Covid Zero.

    Το πετρέλαιο έλαβε περαιτέρω ώθηση από την είδηση ​​ότι η χώρα επεξεργάζεται σχέδια για την κατάργηση του συστήματος που επιβάλει ποινές στις αεροπορικές εταιρείες επειδή εισάγουν κρούσματα ιού στη χώρα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο.

    Crude rallies with other commodities on prospect of China re-opening
    Ράλι σημειώνει το αργό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με την προοπτική να ανοίξει και πάλι η Κίνα

    Η στρατηγική Covid Zero της Κίνας περιλαμβάνει lockdown και μαζικά διαγνωστικά τεστ για την εξάλειψη των λοιμώξεων και έχει επιβαρύνει πολύ την οικονομία της χώρας φέτος.

    Η Bank of China International εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου της χώρας θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2022 λόγω των περιορισμών αυτών.

    Τα σενάρια για τη χαλάρωση του Covid Zero νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πυροδότησαν άνοδο σε όλες τις αγορές βασικών προϊόντων.

    «Η αγορά αισθάνεται ότι κάτι πρόκειται να γίνει εδώ, και σκέφτομαι ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά», δήλωσε ο Stephen Innes, managing partner της SPI Asset Management. «Κανείς δεν θέλει να καθυστερήσει στο πάρτι για το άνοιγμα της Κίνας».

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 2,6%, στα 90,44 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

    Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του brent ενισχύονταν κατά 2,3%, στα 96,88 δολάρια το βαρέλι.

    Τα futures του πετρελαίου κινήθηκαν σε μεγάλο εύρος κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, ακολουθώντας τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς και τις μετατοπίσεις στο δολάριο, ενώ οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών οδήγησαν σε μεγαλύτερη αστάθεια. Οι επενδυτές προβληματίζονται ακόμη με την πιο “σφιχτή” προοπτική προσφοράς και τις ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Σταθερό πλαφόν στο ρωσικό αργό συμφώνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους



    ΣΧΟΛΙΑ