• Ενέργεια

    Bloomberg: Σταθερό πλαφόν στο ρωσικό αργό συμφώνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους

    • Bloomberg


    Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο που θα διαμορφώνεται με βάση τις τιμές του brent, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

    Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Brent, επισήμαναν οι πηγές.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τεθεί πλαφόν για το αργό πετρέλαιο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες να πειστεί η Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον κάποιες από τις εξαγωγές της μέσω του προγράμματος.

    Το πλαφόν, αν και θα είναι στατικό, θα επανεξετάζεται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τη συμμαχία, η οποία αποτελείται από τις χώρες-μέλη της G7 και την Αυστραλία.

    Η προσέγγιση αυτή θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, τόνισε ένας αξιωματούχος.

    Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες  των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή πετρελαϊκών εσόδων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

    Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση και εφαρμογή του πλαφόν –ουσιαστικά, μια απαγόρευση της ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για τις αποστολές πάνω από μια ορισμένη τιμή- σε συνδυασμό με τον προσεχή γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

    Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν συνεχίζονται.

    Στα μέσα Οκτωβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συναντήσεις για τον καθορισμό του επιπέδου των ανώτατων τιμών θα ξεκινήσουν στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, μεταβαίνει στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει συναντήσεις όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η συμμαχία θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνήσει μόνο ότι το πλαφόν για την τιμή του αργού θα είναι σε σταθερό επίπεδο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Πράσινο φως από την ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι θα γίνει με Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα



    ΣΧΟΛΙΑ