• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Πτώση του brent κάτω από τα 85 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο βυθίστηκε ξανά, με το brent να υποχωρεί κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, καθώς η άνοδος του δολαρίου και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση απειλούν την παγκόσμια ζήτηση.

    Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς πετρελαίου έφτασε στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τον Ιανουάριο, την ώρα που ο δείκτης Bloomberg του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε ράλι σε υψηλό όλων των εποχών.

    Το αργό βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής τριμηνιαίας πτώσης, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, βλάπτοντας τις προοπτικές για ενεργειακή ζήτηση και μειώνοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

    WTI sinks as greenback strength makes commodities more expensive
    Το WTI βυθίζεται καθώς το ισχυρό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο ακριβά

    Η υποχώρηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρέμβασης για να ανακόψουν την πτώση, είτε προφορικά είτε ανακοινώνοντας μείωση της παραγωγής. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μια συμβολική περικοπή της προσφοράς και είπε ότι τα μέλη του θα παρακολουθούν την αγορά.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent υποχωρούσαν κατά 1,7% στα 84,68 δολάρια το βαρέλι στο ICE, ενώ νωρίτερα η τιμή τους κατέγραψε χαμηλό στα 84,51 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,6%, στα 77,47 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Οι έμποροι του αργού πετρελαίου παρακολουθούσαν επίσης την πορεία της τροπικής καταιγίδας Ian, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε τυφώνα αυτή την εβδομάδα, καθώς πλησιάζει την ηπειρωτική χώρα της Φλόριντα. Προς το παρόν, οι μετεωρολόγοι αγωνίζονται να εντοπίσουν πού θα φτάσει στην ξηρά.

    “Στα τρέχοντα επίπεδα, φαίνεται ότι η αγορά τιμολογεί τον τυπικό αντίκτυπο μιας βαθιάς ύφεσης”, ανέφερε σε σημείωμα η Australia & New Zealand Banking Group Ltd. «Το selloff θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΟΠΕΚ να παρέμβει ξανά».

    Διαβάστε ακόμη:

    John Cooper (Fuels Europe): Τα κέρδη του πετρελαϊκού κλάδου θα επενδυθούν για την ενεργειακή μετάβαση

    Ελβετία: Η κυβέρνηση αποδεσμεύει μέρος των αποθεμάτων σε βενζίνη, ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ