• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 ετών με φόντο την ουκρανική κρίση

    • Bloomberg


    Οι αγορές πετρελαίου άνοιξαν την εβδομάδα εν μέσω των ενδείξεων για σταθερή παγκόσμια ζήτηση και των συνεχιζόμενων εντάσεων για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το brent να οδεύει προς τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων 30 ετών.

    Ο διεθνής δείκτης αναφοράς ενισχύθηκε κατά 1,1% και αναμένεται να συμπληρώσει έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

    Το West Texas Intermediate έφτασε σχεδόν στα 88 δολάρια το βαρέλι μετά από τα κέρδη κατά 2% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

    WTI and Brent have surged on rising demand, tensions over Ukraine

    Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία και υπάρχει ανησυχία ότι η Μόσχα ενδέχεται να διατάξει εισβολή, ανατρέποντας ενδεχομένως τις εισροές πετρελαίου.

    Το Σαββατοκύριακο η Μόσχα αύξησε τον αριθμό των στρατευμάτων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Η κρίση θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

    Το αργό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα έχει ενισχυθεί καθώς υπάρχει σύσφιξη στις διεθνείς αγορές, με κορυφαίες τράπεζες και αναλυτές να προβλέπουν ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Την άνοδο της τιμή του ενίσχυσε και το γεγονός ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν πλήρως στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.

    Τον ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

    “Το ζήτημα με τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελεί τον κύριο μοχλό της πορείας του πετρελαίου σήμερα το πρωί”, δήλωσε ο Suvro Sarkar, αναλυτής του κλάδου ενέργειας, στην DBS Bank, στη Σιγκαπούρη. Εάν λάβει χώρα μια επίθεση, όλα τα εμπορεύματα θα επηρεαστούν και “θα δούμε εύκολα παραβιάζεται το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι», υποστήριξε.

    Νωρίτερα τα συμβόλαια Μαρτίου του brent εκτινάχθηκαν κατά 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 91,19 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Kατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 17%.

    Τα συμβόλαια Μαρτίου του WTI ενισχύονταν κατά 1,2%, στα 87,85 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Την ώρα που η παγκόσμια δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει μετά το πλήγμα που επέφερε η πανδημία, οι αγορές προϊόντων ενισχύονται σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης. Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αποκομίζουν ισχυρά κέρδη από την παραγωγή βενζίνης, με τις προοπτικές ζήτησης να σηματοδοτούν ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Νέα άνοδος του brent προς τα 91 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ