• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Νέα άνοδος του brent προς τα 91 δολάρια

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο brent σημείωσε νέο υψηλό επταετίας, καθώς η ισχυρή αγορά αργού έμεινε ανεπηρέαστη από τις ανακοινώσεις της Fed για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταστολή του υψηλού πληθωρισμού.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα δολάρια και βρέθηκαν πολύ κοντά στα 91 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate βρίσκεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

    Το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου σημειώνεται καθώς τα φυσικά αποθέματα φαίνονται εξαιρετικά περιορισμένα.

    Την Τετάρτη, η Fed έκανε λόγο για άνοδο των επιτοκίων τον Μάρτιο και άνοιξε την πόρτα σε πιο συχνές, δυνητικά μεγαλύτερες, αυξήσεις από το αναμενόμενο. Το ράλι των τιμών του αργού έρχεται καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

    Oil's rally has helped to drive commodities to a record

    Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τα γεγονότα στην Ουκρανία με την ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει εισβολή μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων στρατευμάτων στα σύνορα, διαταράσσοντας ενδεχομένως τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει, αλλά η Citigroup είπε ότι η αύξηση της αστάθειας του αργού είναι ένδειξη ότι η αγορά προεξοφλεί αυξημένο ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου, δυνητικά τουλάχιστον 5 δολαρίων το βαρέλι.

    Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι τις πρώτες εβδομάδες του 2022 με μοχλό τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης ενέργειας μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Με την παγκόσμια ζήτηση να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο και τις εντεινόμενες ανησυχίες για το πόσο θα αυξήσουν περαιτέρω οι παραγωγοί την παραγωγή, τα αποθέματα σε ορισμένους βασικούς κόμβους μειώνονται στις αρχές του έτους.

    «Η εξέλιξη το 2022 ήταν ανοδική, με τα αποθέματα να μειώνονται μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με την κανονική εποχική τάση αύξησης των αποθεμάτων», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB AB. «Όσο συνεχίζεται η μείωση των αποθεμάτων έτσι, το τρένο θα συνεχίσει».

     Τα συμβόλαια Μαρτίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,9% και διαπραγματεύονταν στα 90,73 δολάρια το βαρέλι.

    Τα αντίστοιχα συμβόλαια του WTI σημείωναν άνοδο 0,9%, στα 88,14 δολάρια το βαρέλι.

    Τα αποθέματα στον βασικό κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Cushing μειώθηκαν ξανά την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου, της τελευταίας δεκαετίας. Ταυτόχρονα, η εβδομαδιαία κατανάλωση προϊόντων πετρελαίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, εν μέρει λόγω του ψύχους που επικρατεί στις ΗΠΑ.

    Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα έχουν την ευκαιρία να σταθμίσουν τις κινήσεις τους την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση τους 2 Φεβρουαρίου. Ο συνασπισμός πιθανότατα θα αποφασίσει μια αύξηση 400.000 βαρελιών ημερησίως για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Περού: Νέα διαρροή πετρελαίου από το διυλιστήριο της Repsol



    ΣΧΟΛΙΑ