• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Νέο υψηλό επταετίας κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο έχει εκτοξευθεί σε νέο υψηλό επταετίας κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι και με βάση τις ενδείξεις το ράλι θα συνεχιστεί, αναφέρει το bloomberg.

    Το ντίζελ — το καύσιμο που βοηθά στην τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας — αυξάνεται επίσης καθώς το κρύο πλήττει τις ΗΠΑ και η ζήτηση ανεβαίνει στα ύψη. Τα αποθέματα σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης μειώνονται και οι ζωτικής σημασίας δείκτες τιμών υποδεικνύουν ότι η στενότητα θα διατηρηθεί.

    The market structure for U.S. diesel is the strongest in years

    Οι έμποροι υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι το μέγεθος της ζήτησης έχει υποτιμηθεί καθώς οι οικονομίες εξέρχονται από την πανδημία.

    Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η κατανάλωση θα επιστρέψει σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα, αν και τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δείχνουν ότι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

    «Αυτή η αγορά είναι εξαιρετικά σφιχτή», είπε ο Gary Ross, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors. «Έχουμε χαμηλά αποθέματα, σφιχτά ισοζύγια, μεγάλα περιθώρια, γεωπολιτικό ρίσκο. Αυτή είναι μια πολύ ανοδική αγορά».

    Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει κάθε μήνα. Τον Ιανουάριο, τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ πρόσθεσαν μόλις 50.000 βαρέλια την ημέρα, ενισχύοντας τις ανησυχίες των εμπόρων ότι το πλεονάζον απόθεμα χωρητικότητας της αγοράς μειώνεται.

    Το ράλι σημαίνει ότι η επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια γίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

    Την Παρασκευή, οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι, κατά 1,5%, στα 92,43 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

    Το West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 1,6%, στα 91,65 δολάρια. Τα εβδομαδιαία κέρδη του πλησιάζουν στο 6%.

    Η εκτίναξη του ντίζελ

    Ένα από τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά της δύναμης στα επεξεργασμένα καύσιμα είναι το ντίζελ. Η ζήτηση στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για την συγκεκριμένη εποχή του έτους, σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

    Τα αποθέματα στην Ανατολική Ακτή της χώρας είναι τα χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2020. Στην Ευρώπη είναι τα χαμηλότερα σε έναν βασικό κόμβο αποθήκευσης εποχικά από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Insights Global.

    «Οι εργασίες των διυλιστηρίων δεν συμβάδισαν με την ανάκαμψη της ζήτησης, επομένως τα αποθέματα έχουν μειωθεί και είναι περιορισμένα», δήλωσε ο Jonathan Leitch, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Turner, Mason & Co.

    Δεν μειώνονται μόνο τα αποθέματα ντίζελ. Στο βασικό κέντρο αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Cushing, στην Οκλαχόμα, γίνεται και πάλι λόγος για αποθέματα που έφτασαν στον πυθμένα των δεξαμενών — τα ελάχιστα λειτουργικά τους επίπεδα — αυτόν τον μήνα. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας υπολογίζουν τα αποθέματα εκεί κοντά στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

    «Καθώς περισσότεροι περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid πιθανόν να αρθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα πρέπει να περιμένουμε ένα ισχυρό καλοκαίρι για τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 ετών με φόντο την ουκρανική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ