• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Κορύφωση της ζήτησης πριν το τέλος της 10ετίας προβλέπει ο ΙΕΑ

    • NewsRoom
    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ

    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ


    Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί και τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι σχεδόν θα σταματήσει, σύμφωνα με τον Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

    Όπως επισημαίνει ο IEA, η ζήτηση αναμένεται να αγγίξει τα 105,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2028, λαμβάνοντας ώθηση από την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, τα επόμενα 2 χρόνια θα υπάρξει επιβράδυνση, καθώς περισσότεροι στρέφονται προς την καθαρή ενέργεια.

    Ο Οργανισμός εκτιμά αύξηση κατά 2,4 εκατ. bpd φέτος, κατά 0,9 εκατ. bpd το 2024, κατά 1 εκατ. bpd το 2025 πριν επιβραδυνθεί σε 0,7 εκατ. bpd το 2026 και σε 0,5 εκατ. bpd και 0,4 εκατ. bpd τα επόμενα δύο χρόνια.

    Η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως έως το 2028 (Πηγή: Bloomberg)

    «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί, σχεδόν να ανασταλεί, τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, καθώς οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

    Οι προβλέψεις του για το 2024 είναι ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν, ακόμα και με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να πέφτει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι 2,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον IEA, η χρήση της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί από το 2023, ενώ η μείωση του πετρελαίου ως καύσιμο μεταφορών, θα έρθει τρία χρόνια αργότερα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τιμές βενζίνης με πτωτικές τάσεις φέτος το καλοκαίρι

    Eλίν και Blue Grid ανοίγουν το πρώτο πρατήριο LNG – CNG στην Αττική

    TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της NextDecade

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ