• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 5% με φόντο την αβεβαιότητα στην Κίνα και τα υψηλά αποθέματα

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγες


    Το πετρέλαιο βαδίζει προς την δεύτερη εβδομάδα απωλειών, καθώς η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα μειώθηκε και τα αποθέματα στις ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται.

    Το West Texas Intermediate υποχώρησε στα 75 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες περίπου 5% αυτή την εβδομάδα. Η επανεκκίνηση του εμπορίου στην Κίνα πραγματοποιείται εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της ανάκαμψης της χώρας.

    Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία μεσοβδόμαδα έδειξαν ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν για έκτη εβδομάδα.

    Oil Heads for Second Weekly Decline | Prices pressured by dimming macroeconomic outlook
    Οι τιμές πιέζονται από την εξασθένιση των μακροοικονομικών προοπτικών

    Το αργό πετρέλαιο κινείται εντός του εύρους των 10 δολαρίων φέτος, με τις τιμές να επηρεάζονται από τη μια πλευρά από τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και από την άλλη από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την άκαμπτη πολιτική του Covid Zero.

    Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησαν ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τη νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του υπερβολικά αυξημένου πληθωρισμού.

    Οι έμποροι εστιάζουν επίσης στον επόμενο γύρο κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές ροές, η οποία θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, ενώ παράλληλα θα θέσει σε ισχύ έναν μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών παρόμοιο με αυτόν που ισχύει για το αργό πετρέλαιο. Τα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν τις εισροές κεφαλαίων στη Μόσχα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Το πετρέλαιο βρίσκεται σε “κατάσταση αναμονής καθώς η αγορά περιμένει απτά σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα”, δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. «Η απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου από την ΕΕ δεν θεωρείται σημαντικός παράγοντας, αλλά εξακολουθεί να συνοδεύεται από λίγη αβεβαιότητα».

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,3%, στα 75,66 δολάρια το βαρέλι. Τα futures υποχώρησαν κατά 5,1% αυτή την εβδομάδα.

    Τα συμβόλαια Απριλίου του brent υποχώρησαν κατά 0,3% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

    Η υποχώρηση του αργού αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε παράλληλα με την πτώση των τιμών και σε άλλα κορυφαία βιομηχανικά εμπορεύματα, με τον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα να κινούνται επίσης χαμηλότερα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Ο OPEC+ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή

    Πετρέλαιο: Με συνολικές απώλειες έκλεισε και ο Ιανουάριος



    ΣΧΟΛΙΑ