• Ενέργεια

    Κομισιόν: Νέο ενεργειακό σύμφωνο για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενίσχυση των ΑΠΕ- Γιατί αναβλήθηκε η ανακοίνωση για την ενέργεια

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισι

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν


    Νέα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης θέτει η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ανακοίνωση που αναμενόταν χθες από την Κομισιόν, σε σχέση με την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας.

    Η ανακοίνωση, που αρχικά επρόκειτο να δημοσιευθεί χθες Τετάρτη (2 Μαρτίου),  επρόκειτο να επικεντρωθεί την άμβλυνση των επιπτώσεων των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη και πώς να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε την Κομισιόν να αναβάλει και να αναδιατυπώσει την ανακοίνωση. Αναμένεται τώρα να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα και ένα προσχέδιο που διέρρευσε στο Euractiv αναφέρει ότι ο κεντρικός άξονας έχει μετατοπιστεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και αφορά ένα νέο ενεργειακό σύμφωνο με συγκεκριμένες δράσεις.

    Πλέον κείμενο που ετοιμάζει η Κομισιόν θα είναι προσανατολισμένο στην ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κλειδί οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και η διαφοροποίηση πηγών ενέργειας. Το προσχέδιο θα καθορίζει αρκετές «δράσεις» για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, το πώς θα γίνει η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης και ένα «νέο ενεργειακό σύμφωνο» που θα ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρο η την Ευρώπη.

    Δηλαδή,  θα επικεντρωθεί στη δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της  διαφοροποίησης του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο. Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή στοχεύει να αυξήσει την ποσότητα εναλλακτικών αερίων, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. Το προσχέδιο προτείνει μια φιλοδοξία για παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βιοαερίου έως το 2030

    Η εξάρτηση από τη Ρωσία επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση

    Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας ενεργειακής κρίσης, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία απλώς το επιδείνωσε, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για το 90% του φυσικού αερίου της, το 40% του οποίου ελέγχει η Ρωσία.

    «Αυτή η εξάρτηση έχει επιδεινώσει την τρέχουσα κατάσταση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε η διαρροή.

    «Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, παρακολουθούμε μια αυξανόμενη κρίση φυσικού αερίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση», προειδοποιεί το προσχέδιο.

    Ο προβληματισμός αυτός εξάλλου είχε εκφραστεί και στην έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy την Τρίτη.

    «Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ευρώπη από ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική ενέργεια ή βιομάζα μειώνει την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Ursula von der Leyen.

    «Πρόκειται για στρατηγική επένδυση γιατί, επιπλέον, λιγότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και άλλες πηγές ορυκτών καυσίμων σημαίνει επίσης λιγότερα χρήματα για τον πόλεμο του Κρεμλίνου», πρόσθεσε.

    Περισσότερο LNG από ΗΠΑ και Κατάρ και ο «Επιταχυντής Υδρογόνου»

    Βραχυπρόθεσμα, αυτή η διαφοροποίηση θα έχει τη μορφή περισσότερου LNG, που θα αποστέλλεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

    Η Ευρώπη θα προσπαθήσει να αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις LNG στο ρωσικό αέριο, από κάθε περιφέρεια της ΕΕ. «Το LNG, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί με πλοίο ή οδικώς, έχει αποδειχθεί σημαντικό στοιχείο για τη μείωση της εξάρτησής μας από το εισαγόμενο ρωσικό αέριο και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού», αναφέρει το προσχέδιο.

    Προσθέτει ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τις διεθνείς συνομιλίες και θα αξιοποιήσει το τρέχον μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά, το οποίο επί του παρόντος είναι περίπου 15%.

    Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. Για να αποφευχθεί το ίδιο πρόβλημα με την ιστορικά χαμηλή αποθήκευση που παρουσιάστηκε αυτόν τον χειμώνα, ο μέσος όρος αποθήκευσης στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80% έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο.

    Επίσης, θα προτείνει έναν μηχανισμό για να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν μέτρα εάν τα ποσοστά αποθήκευσης δεν επαρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει μια νομική απαίτηση για τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι επιτυγχάνεται ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

    Μακροπρόθεσμα, η Κομισιόν στοχεύει να αυξήσει την ποσότητα εναλλακτικών αερίων, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. Το προσχέδιο προτείνει μια φιλοδοξία για παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βιοαερίου έως το 2030.

    Εν τω μεταξύ, για να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, η Κομισιόν θα αναπτύξει τον λεγόμενο «Επιταχυντή Υδρογόνου», συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εφαρμογής του πακέτου φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζοντας την έγκριση κρατικών ενισχύσεων για έργα υδρογόνου ως θέμα προτεραιότητας.

    Ακόμη και με αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί επίσης να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030, σύμφωνα με το προσχέδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ