• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Διακυμάνσεις μετά το υψηλό τριών μηνών

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο παρουσίασε διακυμάνσεις μετά τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές του αργού που πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία για την Ασία.

    Το West Texas Intermediate κινήθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών, αφού νωρίτερα ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι φτάνοντας κοντά στο υψηλό τριών μηνών. Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησής της για Ασιάτες πελάτες τον Ιούλιο, καθώς η Κίνα – ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο – εξέρχεται σταδιακά από τα lockdown που έχουν καταπονήσει την οικονομία της.

    Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 60% φέτος, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης από τις οικονομίες που ανακτούν τις δυνάμεις τους μετά την πανδημία, συνέπεσε με τη σύσφιξη της αγοράς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ινδικά διυλιστήρια εργάζονται για την οριστικοποίηση νέων εξάμηνων συμβάσεων προμήθειας ρωσικού αργού, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσεις τις υφιστάμενες αγορές της από τη Ρωσία.

    Oil has rallied this year on strong demand, tight market
    Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι φέτος λόγω της ισχυρής ζήτησης και της στενότητας της αγοράς

    Ο ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής, προσθέτοντας 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 50% περισσότερο από τις αυξήσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ο οργανισμός δυσκολεύτηκε πρόσφατα να επιτύχει τους στόχους προσφοράς του, εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να πετύχει το νέο στόχο.

    «Η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου σε συνδυασμό με το σκηνικό της ανεπαρκούς προσφοράς θέτει τις προϋποθέσεις για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM Oil Associates.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του WTI σημείωσαν οριακή μεταβολή στα 119,06 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα σκαρφάλωσαν στα 120,99 δολάρια, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του brent ενισχύθηκαν κατά 0,2%, στα 119,90 δολάρια το βαρέλι.

    Η Saudi Aramco αύξησε τη βασική της κατηγορία αργού Arab Light για τους πελάτες της Ασίας κατά 2,10 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούνιο στα 6,50 δολάρια. Η αγορά ανέμενε αύξηση 1,50 δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΗΠΑ: Πράσινο φως σε ENI και REPSOL να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ