• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Άνοδος της τιμής με φόντο την χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα

    • Bloomberg
    πετρέλαιοπηγές


    Το πετρέλαιο αυξήθηκε καθώς η Κίνα χαλάρωσε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα της πολιτικής Covid Zero και ο παγωμένος καιρός στις ΗΠΑ προκάλεσε το κλείσιμο των διυλιστηρίων στη ζωτικής σημασίας περιοχή της ακτής του κόλπου του Τέξας.

    Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι σταματά πλέον η καραντίνα στους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις αρχές Ιανουαρίου, το τελευταίο βήμα για την κατάργηση των αυστηρών κανόνων για τον κορονοϊό.

    Oil Set to End Year Modestly Higher | WTI near $80 a barrel after a tumultuous 2022
    Το WTI κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα ταραχώδες 2022

    Το πετρέλαιο, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να κλείσει τη χρονιά με μέτρια άνοδο, μετά το πλήγμα που δέχθηκε φέτος από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τους φόβους για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες και, πιο πρόσφατα, το νέο κύμα κύμα Covid-19 στην Κίνα.

    Το αργό σημείωσε άνοδο άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μειώσει την παραγωγή έως και 700.000 βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στις κυρώσεις.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του WTI σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 0,8%, στα 80,20 δολάρια το βαρέλι.

    Τα αντίστοιχα συμβόλαια του brent ενισχύθηκαν κατά 0,8%, στα 84,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Η απόφαση του Πεκίνου ανοίγει ουσιαστικά την χώρα στον έξω κόσμο. Ωστόσο, ενώ η χαλάρωση των περιορισμών δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας το επόμενο έτος, πυροδότησε παράλληλα ένα ισχυρό κύμα κρουσμάτων που περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα.

    Στις ΗΠΑ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανάγκασαν τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια των ΗΠΑ — το Motiva Port Arthur και το Marathon Galveston Bay — να σταματήσουν να παράγουν βενζίνη και ντίζελ. Περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια βαρέλια του πετρελαίου του Τέξας  “χάθηκαν” ημερησίως, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

    Ωστόσο, η μελλοντική καμπύλη του πετρελαίου δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσφορά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσικό πετρέλαιο: Αναμένεται μείωση παραγωγής από το νέο έτος

    Μαύρες προβλέψεις κορυφαίων αναλυτών: Η ανάκαμψη των μετοχών δεν θα είναι εύκολη το 2023 – Προετοιμαστείτε για μεγαλύτερη πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ