Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία έως το 2050, διατυπώνει ο ΟΠΕΚ σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές πετρελαίου που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 19%, αγγίζοντας σχεδόν τα 123 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια περισσότερα από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου.

1

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, αρωγός σε αυτό θα είναι η Ινδία, όπως και η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, γεγονός που πιθανότατα να αυξήσει τη ζήτηση στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα.

Η Ινδία, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, θα προσθέσει 8,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050, συμβάλλοντας δυναμικά στην ανάπτυξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξάρτηση της Ινδίας από τις εισαγωγές αργού, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, καθώς η ζήτηση καυσίμων από την ασιατική χώρα συνέχισε να αυξάνεται, με την εγχώρια παραγωγή να παραμένει σταθερή.

Ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, πρόκειται να επεκτείνει το μερίδιό του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου στο 52% το 2050, από περίπου 48% αυτή τη δεκαετία, σημειώνεται στην έκθεση.

Αντίθετες απόψεις

Ωστόσο, η άποψη του καρτέλ δεν ευθυγραμμίζεται με την BP, την Bank of America (BofA), τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ή τη Wood Mackenzie, οι οποίες εκτιμούν ότι η ζήτηση θα σταματήσει να αυξάνεται κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία, καθώς η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής, επιδιώκει με κάθε τρόπο την αυτάρκεια σε αυτόν τον τομέα.

Ταυτόχρονα, εμπόδιο αποτελούν και οι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι η διαρκής καύση ορυκτών καυσίμων που οραματίζεται ο ΟΠΕΚ, αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή.

Όμως, καθώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση τα τελευταία χρόνια, η επιστροφή στο πετρέλαιο φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΠΕΚ – με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία – επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, παρά τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση.

Παράλληλα, αισιοδοξία δημιουργεί η αντίδραση της αγοράς στο φιλόδοξο σχέδιο του ΟΠΕΚ.

Κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου καταγράφουν άνοδο αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, παρά την απόφαση-βόμβα της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ+, για τετραπλασιασμό της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα, για οκτώ πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Εντούτοις, οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ με έδρα τη Βιέννη, έχουν πέσει έξω αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως «υπεραισιόδοξες» από τη βιομηχανία.

Μάλιστα, το καρτέλ κατέληξε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το 2024 κατά 32%, μέσα σε έξι διαδοχικούς μήνες.

Σήμερα ωστόσο, ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου κατά περίπου 9% από το 2024 έως το 2030.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, τις επόμενες δύο δεκαετίες, στη ζήτηση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι οδικές μεταφορές, τα πετροχημικά προϊόντα και την αεροπορική δραστηριότητα.

Θα μειωθεί η παραγωγή;

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ συζητά το ενδεχόμενο «παγώματος» περαιτέρω αυξήσεων στην παραγωγή από τον Οκτώβριο, μετά την επόμενη μηνιαία άνοδο, σύμφωνα με αντιπροσώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της έχουν ήδη ένα πρόχειρο σχέδιο να ολοκληρώσουν την ανάκαμψη της προσφοράς κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο, με την τελική μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 550.000 βαρέλια.

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Η παραγωγή αργού παρέμεινε κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο

Κάγια Κάλας: Συμφωνία ΕΕ-Ισραήλ για παροχή βοήθειας στη Γάζα

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα