• Ενέργεια

    OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 110 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2045

    • NewsRoom
    Φατίχ Μπιρόλ: Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη δεν ήταν αποτυχία

    Φατίχ Μπιρόλ, Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας


    Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε περίπου 20 χρόνια, ωθώντας την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά 23%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του OPEC.

    «Το πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Χάιθαμ Αλ Γκάις, μιλώντας στην εναρκτήρια διάσκεψη για την Energy Asia που πραγματοποιήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ.

    «Στις προοπτικές μας παγκοσμίως, βλέπουμε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 29% του ενεργειακού μείγματος έως τότε.

    Μείωση βλέπει ο ΔΟΕ

    Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για μείωση της ετήσιας αύξησης της ζήτησης από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 σε 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028.

    Πριν από δύο εβδομάδες, ο ΔΟΕ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6% από το 2022 στα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2028 λόγω των πετροχημικών και των αεροπορικών τομέων.

    Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, σημειώνει ότι η ανεπαρκής επένδυση στη βιομηχανία πετρελαίου θα προκαλέσει μόνο τη βιωσιμότητα των σημερινών ενεργειακών συστημάτων και θα οδηγήσει σε ένα «ενεργειακό χάος».

    Επιπλέον, από τώρα έως το 2030, ο Αλ Γκάις, προέβλεψε ότι άλλο μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μετακινηθούν σε πόλεις παγκοσμίως, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Έτσι, ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο  και όχι λιγότερο, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Αναγνώρισε δε ότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα στο μέλλον και επιβεβαίωσε ότι ορισμένες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ «ήδη επενδύουν σημαντικά» σε αυτόν τον τομέα. «Βλέπουμε την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται κατά 23% έως το 2045», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Ο τομέας που αφορά το υδρογόνο, το υδρογόνο μέσω πυρηνικής ενέργειας και η βιομάζα θα προχωρήσει και θα αναπτυχθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας», υπογράμμισε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μάχη επενδυτών για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και την κρατική στήριξη

    Gazprom: Στέλνει στην Ευρώπη 40,9 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Motor Oil: Πώς ανοίγει τον δρόμο του υδρογόνου ξεπερνώντας τον σκόπελο των κρατικών εγκρίσεων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ