• Ενέργεια

    Ποιο είναι το φαβορί στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ – Πάνω από 400 εκατ. ευρώ ο στόχος για το τίμημα

    • Contributor


    Έξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πλέον η προσοχή στρέφεται στο αν τελικώς οι υποψήφιοι μνηστήρες προχωρήσουν και στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

    Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να εξέφραζαν χθες τον ενθουσιασμό τους σχετικά με τον διαγωνισμό, ωστόσο μέχρι την τελική ευθεία υπάρχει ακόμα δρόμος. Ορισμένες αποφάσεις δε, που έχουν να κάνουν με τα μελλοντικά έσοδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, θα κρίνουν και την τελική έκβαση.

    Υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ (που η κυβέρνηση δια του -τέως ΥΠΕΝ- Πάνου Σκουρλέτη οδήγησε σε «ναυάγιο») είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το 2013, συνολικά 13 σχήματα. Όμως, μόνο η αζέρικη Socar κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για 400 εκατ. ευρώ.

    Μία ανάλογη εξέλιξη μπορεί να σημειωθεί και στον τρέχοντα διαγωνισμό. Αναμφισβήτητα, το κοινοπρακτικό σχήμα Snam/Enagas/ Fluxys/Gasunie είναι το φαβορί για τον διαγωνισμό, ενώ αουτσάιντερ θεωρείται το σχήμα Transgaz/GRT.

    Αν η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργήσει εκ νέου, τότε σύμφωνα με πηγές της αγοράς ίσως οι προσφορές ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού.

    Μάλιστα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες που συμμετέχουν στο πρώτο σχήμα είναι και μέτοχοι του ΤΑΡ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέργιες σε αυτό το μέτωπο για τον ΔΕΣΦΑ, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων για τον Διαχειριστή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ταυτότητα των έξι υποψήφιων μνηστήρων του ΔΕΣΦΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονο παρασκήνιο για ΔΕΣΦΑ: φεύγουν οι δύο από τους έξι υποψηφίους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξι «μνηστήρες» για τον ΔΕΣΦΑ



    ΣΧΟΛΙΑ