• Ενέργεια

    Να γιατί ανεβαίνει τόσο το ρεύμα!

    Κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος

    Κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος


    Η Ε.Ε. των 27 δεν μπορεί να έχει ενιαία ενεργειακή πολιτική γιατί κάθε χώρα στηρίζεται σε διαφορετικές πηγές ενέργειας.

    Ρίχνοντας μια ματιά στο μείγμα πρώτων υλών που χρησιμοποιούν για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρο πόσο κατακερματισμένα και αντικρουόμενα είναι τα ενδιαφέροντα-συμφέροντα των χωρών που απαρτίζουν την Ε.Ε.

    Από τη στιγμή λοιπόν που άλλες χώρες παράγουν ρεύμα κατά 75% από ΑΠΕ όπως π.χ. Αυστρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία ή έστω πάνω από 50% όπως Κροατία, Φινλανδία, Λετονία, Πορτογαλία και άλλες κατά 70% από λιγνίτη (Εσθονία, Πολωνία, Βουλγαρία) είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική.

    Την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος που παράγει ρεύμα κυρίως από πετρέλαιο και άλλες όπως Γαλλία, Σλοβακία, Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σουηδία και Βουλγαρία που σε μεγάλο ποσοστό εξαρτώνται από την πυρηνική ενέργεια.

    Μελετώντας το γράφημα που παραθέτουμε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως κάθε χώρα επηρεάζεται διαφορετικά από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου και αντίστοιχα έχει ανάγκη διαφορετικής ενεργειακής πολιτικής.

    Π.χ. χώρες όπως η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Σουηδία, δεν επηρεάζονται και πολύ από τις αυξομειώσεις στην τιμή του. Στις περισσότερες χώρες δεν επηρεάζεται η τιμή του ρεύματος ούτε από τις αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου. Οπότε λογικό είναι να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για μια κοινή ενεργειακή πολιτική όσον αφορά στο ρεύμα.

    Προφανώς τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο, επηρεάζουν τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση και άλλες δραστηριότητες αλλά όπως πολύ σωστά μαντεύετε ισχύει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο μοτίβο: Διαφορετικές χώρες, ποσοστώσεις, ανάγκες.

    ενεργειακό μίγμα

    Κοιτάζοντας το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη η εξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο που ανάλογα την εποχή μπορεί να ξεπερνά το 30%.

    Αν προσθέσει κανείς σ’ αυτό και το 10% της εξάρτησης από το πετρέλαιο η χώρα μας έχει ποσοστό από ΑΠΕ και λιγνίτη (δικές μας πηγές) κοντά στο 50%.

    Όσο ανεβαίνει η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ τόσο θα σταθεροποιείται η τιμή του ρεύματος και θα κατακτά υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας η Ελλάδα.

    Μάλιστα αν δει κανείς τις ενέργειες που γίνονται για υποβρύχια σύνδεση με την Αίγυπτο εύκολα γίνεται αντιληπτό πως τελικά είναι πιο οικονομικό και συμφέρον να έρχεται ρεύμα από αιγυπτιακές ΑΠΕ παρά φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

    Μεσοπρόθεσμα το ενεργειακό, οικονομικό γεωπολιτικό συμφέρον της Ελλάδος είναι να επενδύσει σε ΑΠΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie Asset Management – Το νέο ΔΣ

    ΔΕΔΔΗΕ: Ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται στο νέο ΔΣ

    Γερμανία: Πρόταση για παράταση της χρήσης άνθρακα και μετά το 2030



    ΣΧΟΛΙΑ