• Ενέργεια

    Motor Oil: Πού θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από το ομόλογο των 200 εκατ. – Τι αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο

    Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Από της 17 έως τις 19 Μαρτίου  θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor Oil, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο όμιλος.

    Τα κεφάλαια  που θα αντλήσει η Motor Oil θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος, ενώ τα 3,6 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τα έξοδα της έκδοσης.

    Ειδικότερα, η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει 137 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, κηροζίνης και υδρογόνου.

    Δεδομένου ότι η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αγοραία αξία της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διάφορα τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων.

    Άλλα  20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

    Αναφορικά με τις ΑΠΕ, η εταιρεία αναφέρει πως τα 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε από την εταιρεία ή και από θυγατρικές του ομίλου ή και άλλες εταιρείες ή κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία ή και εταιρείες του Ομίλου, μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω δανεισμού, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα έργα ενδέχεται να αφορούν επενδύσεις σχετικές με την απόκτηση, κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Συντονιστές της έκδοσης θα είναι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ κύριοι ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς είναι η Eurobank, η ΕΤΕ, η Optima Bank και η Eurox. Η διάρκεια του κοινού ομολογιακού δανείου θα είναι 7 έτη, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση έως 200 χιλιάδων άυλων κοινών ανώνυμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ κάθε μιας και συνολικού ποσού έως 200 εκατ. ευρώ.

    Οι ομολογίες του ΚΟΔ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του ΧΑ με την έναρξη της διαπραγμάτευσης να προβλέπεται για τις 24 Μαρτίου.



    ΣΧΟΛΙΑ