Να αγοράσει μερίδιο 25,1% στη γερμανική μονάδα του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Tennet Holding, συμφώνησε η γερμανική κυβέρνηση, μετά από μια χρόνια διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Χάγης, αναφέρει το Bloomberg.
Ειδικότερα, το Βερολίνο αναμένεται να καταβάλει περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για το μειοψηφικό μερίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Tennet, με την αγορά να διευκολύνεται από την κρατική τράπεζα KfW.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια.
Αρχικά, η Tennet, η οποία ανήκει στο ολλανδικό κράτος, σκόπευε να πουλήσει ολόκληρη τη γερμανική θυγατρική της στο Βερολίνο το 2024.
Ωστόσο, οι συνομιλίες για την πώληση κατέρρευσαν όταν το κόστος αποδείχθηκε πολύ υψηλό για τα οικονομικά της γερμανικής κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, το ολλανδικό κράτος στράφηκε σε ιδιωτικά κεφάλαια, με μια κοινοπραξία με επικεφαλής τις APG, GIC και Norges Bank να συμφωνεί τον Σεπτέμβριο να επενδύσει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα συνδυασμένο μερίδιο έως και 46% στην Tennet Germany τα επόμενα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να εκποιήσει το μερίδιο εν μέσω αυξανόμενων επενδυτικών αναγκών στο δίκτυο μεταφοράς της Γερμανίας.
Το Βερολίνο από την άλλη, επιθυμεί να υποστηρίξει την επέκταση του δικτύου με την συγκεκριμένη αγορά, και να διασφαλίσει την προστασία κρίσιμων υποδομών, επηρεάζοντας τη δομή ιδιοκτησίας.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας με επικεφαλής τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz), έχει διαθέσει έως και 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει και διατηρήσει μια μειοψηφία αρνησικυρίας (blocking minority).
Το blocking minority αναφέρεται στην ικανότητα κομμάτων (όπως το AfD και η Αριστερά) να συγκεντρώνουν πάνω από το 1/3 των εδρών στην Bundestag, μπλοκάροντας αλλαγές στο Σύνταγμα ή κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ανοίγει το δρόμο για τον Κάθετο Διάδρομο – Ο Φεβρουάριος μήνας εξελίξεων
Ιστορικά υψηλή χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ από τον Όμιλο ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2025
Adani Enterprises: Κέρδη ρεκόρ για τη «ναυαρχίδα» του ομίλου λόγω πώλησης μεριδίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.