• Ενέργεια

    Λουίτζι Ντι Μάιο: Οι δηλώσεις για τον East Med και το …χαλασμένο τηλέφωνο

    • NewsRoom
    Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, μπροστά από σημαίες της Ιταλίας και της ΕΕ

    Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας


    Το «χαλασμένο τηλέφωνο», έπαιξε το πρακτορείο Anadolu με τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι  ντι Μάιο για τον East Med, προσπαθώντας να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τον αγωγό, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

    Σύμφωνα πάντα με το αρχικό δημοσίευμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως το έργο για το αγωγό θα αποτύχει, καθώς δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω κόστους και κατασκευαστικής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επίσης το «Anadolu» υποστήριξε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση. Αντίδραση υπήρξε και από την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα.

    Ακολούθησε η έντονη διαμαρτυρία των Ιταλών στους Τούρκους και το διάβημα και το θέμα  το “κατέβασε” το πρακτορείο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

    Τι είπε τελικά ο ιταλός υπουργός

    Αυτό που είπε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναμορφώθηκε, είναι ότι  ο East Med μπορεί να είναι ένα αποδοτικό Project μεσο-μακροπρόθεσμα αλλά μόνο αφού αποτιμηθεί το κόστος κατασκευής του και απαντώντας στο γιατί δεν παραβρέθηκε στην τελετή της διακρατικής συμφωνίας, σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να αποδειχθεί ότι η υποδομή είναι οικονομικά βιώσιμη. Σημείωσε ότι αυτό το έργο που μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο στη  διαφοροποίηση πηγών στην Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή του και ότι είναι οικονομικά βιώσιμο.

    Το αγγλικό κείμενο της συνέντευξης του Λουίτζι ντι Μάιο στο Anadolu



    ΣΧΟΛΙΑ